ACTUEEL

Kamervragen PvdA over verpleegkundig specialist

PvdA Kamerlid Agnes Wolbert heeft schriftelijk Kamervragen gesteld aan minister Schippers over het bericht dat zorgverzekeraars verpleegkundig specialisten niet erkennen als hoofdbehandelaar. Aanleiding voor de vragen is het blog van Henk Bakker, voorzitter van voorzitter van beroepsvereniging V&VN dat dinsdag 22 januari op Skipr is gepubliceerd.

In het blog stelt Bakker dat zorgverzekeraars weigeren de verpleegkundig specialist in de ggz te erkennen als hoofdbehandelaar. “Dit staat haaks op de wet, want verpleegkundig specialisten mogen wel een DBC openen,” aldus Bakker.

Salariskosten

Wolbert wil van Schippers ondermeer weten hoeveel geld er is opgegaan aan teveel betaalde salariskosten door het onnodig inzetten van duurder personeel. Ook wil het Kamerlid van de minister weten waarom de zorgverzekeraars de mogelijkheid van goedkopere inkoop met behoud van kwaliteit niet benutten en hoe de minister ervoor gaat zorgen dat de mogelijkheden van de specialistische verpleegkundigen beter worden benut?

Zorgzwaarte

Woensdag reageerde brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) al op het blog van Bakker. ZN juicht naar eigen zeggen de komst van verpleegkundig specialisten toe, maar ziet het zelfstandig declareren door verpleegkundig specialisten niet als een absolute voorwaarde voor hen om hun werk uit te oefenen. “De zorgverzekeraar heeft voor hun verzekerden de taak om de kwaliteit te waarborgen en de kosten in de gaten te houden. In de ggz bestaat nog geen duidelijkheid over de zorgzwaarte en afbakening van medische zorg. Daarom kiezen zorgverzekeraars voor de specialist als hoofdbehandelaar,” zo meldde ZN in een reactie.

9 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 januari 2013

"Daarom kiezen zorgverzekeraars voor de specialist als hoofdbehandelaar,” zo meldde ZN in een reactie.

De Verpleegkundig Specialist is een specialist in de GGZ en net als psychiater en klniisch psycholoog Artikel 14 wet BIG geregistreerd.

Anoniem

24 januari 2013

Een verpleegkundig specialist is in het BIG- register geregistreerd als verpleegkundige , maar niet als arts, psychotherapeut of GZ-psycholoog.
His/zij Kan formeel niet eigenstandig diagnoses stellen.

Anoniem

24 januari 2013

Een Verpleegkundig specialist heeft een beschermde beroepstitel en is geregistreerd in het BIG register als Artikel 14 specialist en niet als verpleegkundige.

Anoniem

25 januari 2013

@1 Sorry hoor, maar een psychiater is toch van een heel wat zwaarder en ander kaliber dan een verpleegkundig specialist ggz.

Alberts

25 januari 2013

een ggz vpk specialist is net aan master, lijkt me van een andere orde dan een klinisch psycholoog of psychiater die 6 jaar postacademisch opgeleid zijn.
Dan is er ook nog de GZ psycholoog, breed postacademisch opgeleid, lijkt me dat die dan minstens ook in aanmerking komt voor het hoofdbehandelaarschap.

Anoniem

25 januari 2013

Wat een eeuwig gezeur. Het blijft bijzonder dat ZN zo'n machtspositie heeft. De macht gaat kennelijk nog verder dan de wetswijziging die de VS in artikel 14 plaatst, naast de psychiater en klinisch psycholoog.
Het riekt naar persoonlijke belangen en een enorme verstrengeling daarvan.
Advies: ZN ga eens in de praktijk kijken wat een VS doet.

Alberts

25 januari 2013

ZN heeft de klinisch neuropsycholoog ook al geweerd, dat is ook een art 14 geregistreerd specialist. Sommige verzekeraars hebben dat met onmiddellijke ingang doorgevoerd, anderen miv 2014.
De psychotherapeut art 3 (basisberoep) wordt dan weer wél als hoofdbehandelaar in de vrije praktijk erkend maar weer niet binnen de grenzen van de instelling. De GZ psycholoog onder voorwaarden wél binnen de instelling, maar níet in de vrije praktijk.

Het is kortom een zootje.

Anoniem

27 januari 2013

# 2 U moet zich eerst wat beter verdiepen in de Wegeving. Een verpleegkundig specialist kan formeel namelijk wel een diagnose stellen. Dit doen zij ook op grote schaal.

Le Doux

27 januari 2013

En medicatie voorschrijven en behandelen en indiceren en delegeren en.....en.....en...... De status verpleegkundig specialist GGz art 14 BIG is geen nieuwe status. Het is een achterstallige erkenning van een beroepsgroep die al 20 het hoofdbehandelaarschap uitoefent binnen de GGZ. Alleen de wereld wist dat niet, noemden ze dan maar psycholoog. Achterliggende strategie is dat de Zv door de verpleegkundig specialist niet te erkennen vrijgevestigde praktijken willen uitroeien. Ze laten namelijk ook geen samenwerking toe. Dan resteren slechts de grote GGZ instellingen die ze dan in de macht hebben. Mensen laat jullie niets wijsmaken, men is bezig een beroepsgroep uit te roeien puur om winst te verhogen. 2012 maakten Zv 2 miljard winst.
Zie ook rapport CVZ nog zo'n aanval op de GGz

Top