ACTUEEL

Albert Schweitzer ziekenhuis beperkt toeloop SEH

Patiënten kunnen straks niet meer uit eigen beweging naar de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijdrecht. Vanaf 4 maart kunnen patiënten hier alleen terecht nadat ze door de huisarts zijn doorverwezen of wanneer zij door de ambulance worden gebracht.

Zo wil het ziekenhuis het onjuist gebruik van de SEH terugdringen. Hiermee sluit het ziekenhuis aan bij het landelijk beleid dat patiënt eerst door de huisarts worden beoordeeld. Deze besluit welke hulp de patiënt nodig heeft en kan indien nodig doorverwijzen naar de SEH.

Steeds meer ziekenhuizen volgen dit beleid. Het Diakonessenhuis in Utrecht en Zeist bijvoorbeeld wijzigde onlangs de behandeling van niet- levensbedreigende spoedzorg in de regio; huisartsen en de huisartsenpost zien de patiënten eerst en besluiten of een bezoek aan de SEH al dan niet nodig is. Bij VUmc gaat de SEH samenwerken met Huisartsenpost Zuid Amsterdam. Medio 2014 verhuist de huisartsenpost samen met de Universitaire Huisartsenpraktijk (UHP) naar een ruimte direct naast de SEH. Bij veel zelfverwijzers is eerder goede huisartsenzorg gewenst dan specialistische zorg van de SEH, meldt het ziekenhuis. Op deze manier krijgt de patiënt makkelijker de juiste zorg door de juiste behandelaar.

Eén loket spoedzorg

Uit recent onderzoek van het NIVEL blijkt dat veel patiënten ten onrechte de spoedeisende hulp bezoeken. Triage kan het aantal onterechte ‘zelfverwijzers’ verminderen. Hierbij beslissen zorgverleners of iemand die belt of langskomt wel of niet op de spoedeisende hulp geholpen moet worden. Uit een peiling van NIVEL blijkt dat 80 procent van de mensen vertrouwen heeft in een triagesysteem. Of ze er ervaring mee hebben of niet blijkt hiervoor niet uit te maken.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Familie

29 januari 2013

De toegang tot de zorg wordt steeds maffer in Nederland.
Nog even en dan bepaalt de verzekering of je nog naar huisarts mag.

MK

30 januari 2013

@familie: dit is een goede zaak juist! De hoeveelheid "onnodige" bezoeken aan de SEH's is enorm... De definitie van Spoedeisende zorg wordt niet door iedereen begrepen! En denk is aan de kosten van al die binnenlopers die ten onrechte de SEH bezoeken, daar betalen we met z'n allen voor... Kortom, goede ontwikkeling!!

Anoniem

30 januari 2013

@Familie: idd wat MK zegt, onnodige kosten van degenen die onterecht de SEH binnenlopen. Maar vooral: dat ze onnodig de SEH belasten, wat ten koste gaat van tijd/ aandacht/ rust/ ruimte voor wie na ernstig ongeluk/ hartaanval/ hersenbloeding/ noodgeval etc ECHT hulp nodig heeft van de SEH!!
enne ...@ "Familie" het is juist de bedoeling dat je (eerst) naar je huisarts gaat! valt alweer mee, hè :-)

Anoniem

5 februari 2013

Een ander perspectief: blijkbaar is er behoefte aan laagdrempelige en snelle toegankelijkheid van zorg. Misschien verdient het feit dat mensen wel naar een SEH gaan en niet naar de huisarts ook enige aandacht in plaats van botweg door middel van systeemregels de stroom proberen te kanaliseren.

Top