ACTUEEL

Verzekeraar wil fusie tussen Orbis en Atrium

Scheidend CZ-topman Mike Leers ziet een fusie tussen Orbis Medisch Centrum in Sittard en Atrium Medisch Centrum in Heerlen als enige oplossing voor de financiële problemen bij Orbis. De fusie maakt de nieuwbouw van het Atrium Medisch Centrum overbodig. Dat meldt De Limburger op basis van een vertrouwelijke, uitgelekte brief.

Onvoldoende draagvlak voor kapitaallasten

Bestuursvoorzitter Cees Sterk van Orbis heeft Leers uitgenodigd deel te nemen aan een rondetafelconferentie die het ziekenhuis houdt. Sterk hoopt met de conferentie de financiering voor het sociaal plan rond te krijgen zodat er een zelfstandig Orbis kan blijven bestaan. Leers ziet als belangrijkste verzekeraar in de regio niets in korte-termijnoplossingen. Hij wil dan ook niet bijdragen aan een garantstelling voor het sociaal plan van Orbis of de nieuwbouwplannen in Heerlen. CZ denkt dat er te weinig patiënten in de regio zijn om de kapitaallasten van de nieuwbouw van twee ziekenhuizen op te brengen. Een woordvoerder van Orbis bevestigt dat een fusie volgens CZ nodig zou zijn in verband met vergrijzing, bevolkingskrimp en de bestaande overcapaciteit in Zuid-Limburg. Atrium-bestuurder Eke Zijlstra is verrast door de voorkeur van Leers en betreurt dat de gevolgen van de problemen van Orbis op zijn bord terecht komen.

‘Gebrek aan sturing’

Leers verwijt Orbis “een gebrek aan sturing, controle en toezicht.” In De Limburger spreekt hij van “een volledig uit de hand gelopen nieuwbouw en het gokken op groei die niet realistisch is gezien de al bestaande overcapaciteit in Zuid-Limburg.” CZ streeft dan ook naar een fusie tussen de ziekenhuizen, verzekerden zijn volgens CZ niet verplicht alle bestaande ziekenhuislocaties in stand te houden. Sterk wil wel praten over een “duurzame oplossing voor de ziekenhuiszorg in de regio”, maar hij wil eerst duidelijkheid over de haalbaarheid van het sociaal plan en een eventuele “middellange-termijntoekomst” van Orbis.

Mike Leers

Leers vertrekt per 1 september bij CZ. In het Skipr Magazine van juli staat een uitgebreid interview met Leers over zijn vertrek.

Bestel dit Skipr magazine nr. 7/8  juli 2009 of abonneer u op Skipr magazine.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top