ACTUEEL

Samson: 'oorverdovend stil' rond misbruik

Het kabinet is "oorverdovend stil" over de aanpak van kindermisbruik in instellingen en pleeggezinnen. Dat zegt voorzitter Rieke Samson van de commissie die het seksueel misbruik onderzocht, in een interview donderdag in Trouw. De commissie-Samson kwam in oktober met haar conclusies en aanbevelingen.

Samson richt haar pijlen op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat schuift volgens haar veel werk door naar anderen. "Maar op het ministerie verandert niets. Dat is nog even afstandelijk als altijd. Het heeft alles weggeregeld. En nu zit iedereen op elkaar te wachten."

Gemeenten

Als voorbeeld noemt Samson de gemeenten, die in 2015 verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg in Nederland. "Zijn de gemeenten wel klaar om de verantwoordelijkheid over te nemen voor die zware categorie jongeren? Als je dat aan het ministerie vraagt, krijg je een keurige opsomming van wat ze allemaal geregeld hebben. Op papier klopt dat ook wel. Maar ze gaan niet kijken bij de gemeenten zelf, of die wel toegerust zijn voor hun nieuwe taak", zegt Samson daarover.

Opleiding

Ook bij de opleiding van nieuwe jeugdwerkers ziet Samson problemen. Zo wordt op mbo-scholen geen les gegeven over normale seksuele ontwikkeling van kinderen. "Mensen met een mbo-opleiding zijn immers niet verantwoordelijk voor de behandeling van kinderen. Maar daar gaat het niet om. 's Avonds, als je alleen met een kind staat af te wassen, op een werkplaats waar je kinderen leert timmeren of in een kapsalon waar je meisjes leert kappen: dat zijn de momenten waarop je met een kind tot vertrouwelijke gesprekken kunt komen. Dat moet je dan wel kunnen."

De commissie onderleiding van Rieke Samson presenteerde 8 oktober 2012 haar rapport over sexueel misbruik in de jeugdzorg. Een commissie onder leiding van André Rouvoet is op dit moment in opdracht van Jeugdzorg Nederland bezig met een onderzoek hoe seksueel misbruik in de jeugdzorg kan worden voorkomen. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top