ACTUEEL

Schippers wil voorlopig beroepsverbod invoeren

Minister Schippers van VWS wil de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de mogelijkheid geven om disfunctionerende beroepsbeoefenaren direct een beroepsverbod op te leggen, nog voordat er een tucht- of strafzaak is gestart. Zij wil deze extra bevoegdheid in het tuchtrecht vastleggen. Dat schrijft minister Schippers in een brief van 15 februari aan de Tweede Kamer.

Beroepsverbod

Bij het opleggen van een beroepsverbod moet het gaan om gevallen waarin een ernstig vermoeden bestaat dat een zorgverlener de volksgezondheid schaadt of dreigt te schaden. Zij refereert in haar brief aan de casus van de omstreden neuroloog Jansen Steur. De inspectie heeft geen tuchtzaak aangespannen tegen hem. In ruil daarvoor zou hij zich permanent hebben moeten uitschrijven uit het artsenregister BIG. Tegen Jansen Steur liep in 2006 nog geen strafzaak. De neuroloog, die toen al ontslagen was bij het Medisch Spectrum Twente, ging vervolgens in Duitsland aan het werk als arts.

Francis Bolle, woordvoerder V&VN zegt op de website van de beroepsvereniging: "Als er sprake is van ernstige schade of vermoedens van meerdere voorvallen van ernstig tekortschieten, kan het gerechtvaardigd zijn dat IGZ ingrijpt en een beroepsverbod oplegt, voordat dat de zaak is voorgekomen. Hoe vervelend het ook is voor de professional de veiligheid van de patiënt staat altijd voorop. Dit weegt zwaarder dan de reputatieschade van de professional. Het kan echter niet zo zijn dat de IGZ al bij vage vermoedens ingrijpt."

Functioneren IGZ

In de brief aan de Tweede Kamer zet minister Schippers uiteen welke maatregelen ze neemt in reactie op onderzoeksrapporten naar het functioneren van de IGZ. De inspectie moet onder meer een scherpere koers varen waarbij meer nadruk op handhaving komt te liggen. Ook moet de inspectie beter omgaan met de behandeling van klachten in de zorg. Daartoe wil de ministers een zorgloket oprichten waar mensen met klachten terecht kunnen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

W. van der Pol

21 februari 2013

De Minister kan een aanwijzing geven aan een professional of zorginstelling. Er is dus aan die zijde voldoende geregeld. Aan de kant van de patient/slachtoffer is nog het een en ander te regelen. Goede begeleiding na een incident bijvoorbeeld. Amiz geeft dat vorm. Snel, adequaat en onafhankelijk.

Anoniem

22 februari 2013

Wat een onzin!! Wanneer er een klacht is van een patient dient de tuchtcommissie, onpartijdig, te beoordelen middels hoor en wederhoor en gedegen onderzoek van de feiten of er sprake is van verkeerd medisch handelen. Het is net als in het dagelijks leven, men is onschuldig tot het moment dat men ergens voor is veroordeeld! In geval van vermoeden op ernstig medisch falen van een zorgverlener is misschien scherpt toezicht gedurende de tuchtprocedure een optie.

James

15 maart 2013

Ben het helemaal eens met de minsister. Wie het heeft meegemaakt dat een familielid is overleden door een medische fout kan gewoon niet verwerken dat zo een arts de volgende dag direkt weer naar zijn werk gaat.

Er moet een heel streng toezicht komen want nog steeds worden er 25000 zinloze ingrepen verricht en nog steeds gaan er per jaar 3000 doden vallen in de Nederlandse zorgwereld. Dokters houden elkaar de hand boven het hoofd omdat ze weten dat ze zelf ook dingen te verbergen hebben. Het is om kotmisselijk te worden van de corruptie in de medsiche wereld en dat kost DODEN.

Zeer goed Edith! Aanpakken die disfunctionerende dokters die altijd maar buiten spel denken te kunen blijven ondanks hun torenhoge inkomen en hun vele verzwegen fouten en fraude met declaraties. De bezem moet erdoor. Openbaarmaken en aan de schandpaal met die misselijke zakkenvullers. Ze zijn hun mooie beroep niet waard.

In de VS weten we wel raad met frauderende artsen.

Top