ACTUEEL

Winter wil 5 miljoen euro investeren in LangeLand

Winter wil 5 miljoen euro investeren in LangeLand

Zorgondernemer Loek Winter wil 5 miljoen euro eigen kapitaal steken in de redding van het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer. Dat blijkt uit een interview met de bestuursvoorzitter van de MC Groep en medebestuurder Willem de Boer in het voorjaarsnummer van governance-periodiek Lucide.

In Lucide geven Winter en De Boer aan “een vergelijkbaar commitment aan te willen gaan als indertijd in Lelystad”. Bij de overname van de bijna failliete IJsselmeerziekenhuizen in 2008 ging het om een bedrag van 5 miljoen euro dat Winter en zijn mede-investeerders beschikbaar stelden.

Moeizaam

“Het geld staat klaar”, zegt Winter over de voorgenomen investering. Ondanks is het feit dat de overname nog altijd niet rond is en de oorspronkelijke deadline van 31 januari is verstreken, is Winter nog altijd optimistisch over de slagingskansen. De voornaamste voetangel is volgens Winter het afboeken van crediteuren door het LangeLand Ziekenhuis (LLZ). “Dat gaat moeizaam, maar ook daar zit beweging”, stelt Winter. 

Schuld

In december vorig jaar gaf Winter in de Volkskrant aan dat de schuld van het ziekenhuis zo’n 60 miljoen euro bedraagt. Een derde van dit bedrag is afkomstig van de vier grote zorgverzekeraars, onder aanvoering van CZ. Het geld van de zorgverzekeraars is door het LLZ gebruikt voor nieuw- en verbouw. Geen verstandige zet, oordeelde Winter in de Volkskrant: “Door een managementprobleem is kort geld -geld van de zorgverzekeraars - gebruikt voor een langetermijninvestering. Niet handig als je niet tevoren bij de bank hebt geborgd dat je een hypotheek kunt krijgen.”

Bestuurlijk speeldveld

Naast de problemen met crediteuren is ook het bestuurlijke speelveld rond de overname er niet eenvoudiger op geworden. Donderdag kondigden MC Haaglanden, het Bronovo Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis aan bestuurlijk te willen fuseren. De ziekenhuizen vormen al langere tijd een coöperatie. Ook het LLZ maakte hier tot oktober vorig jaar deel van uit. Omdat de vier partijen het niet eens konden worden over het toekomstige profiel van het LangeLand, scheidden de wegen.  

Geen invloed

Aangezien het Groene Hart Ziekenhuis één van de partijen is die meepraat over de toekomst van het LLZ, kan het ziekenhuis in Zoetermeer bij een fusie van de coöperatieziekenhuizen mogelijk weer verwikkeld raken in een strategische richtingenstrijd.  Winter verwacht overigens dat de nieuwe bestuurlijke verhoudingen geen invloed zullen hebben op de verdere gang van zaken.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 maart 2013

Wanneer er in de jaarrekeningen van het LLZ wordt gekeken zul je zien dat alle bouw en renovatie investeringen door de banken zijn gefinancierd met hypothecair onderpand. Er is dus niet met geld van zorgverzekeraars - kort geld - op lange termijn geïnvesteerd. Als Winter zijn huiswerk goed doet had hij dat ook kunnen lezen.

Anoniem

7 maart 2013

Tja daar gaan we weer, 5 miljoen erin tegen 7% en een managementfee van een half miljoen per jaar voor de firma Winter. Inmiddels draait het ziekenhuis door een natuurlijke afslanking alweer in de zwarte cijfers.Flevoland revisited.

Anoniem

16 juli 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 16-07-2013 15:36.

Anoniem

30 augustus 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd. Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog. Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg. Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.
Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 30-08-2013 20:03.

Top