Vastgoed

MST mikt op ambitieuze nieuwbouw

Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede heeft ambitieuze nieuwbouwplannen ter waarde van 350 miljoen euro in het vizier. Echter, de financiële dekking ontbreekt nog.  Het ziekenhuis komt na enkele jaren weer uit de rode cijfers in 2008 met amper een ton winst.

Toekomstplannen doelmatig

De financiële topman van het MST, Lex Hilbers, schat zijn kans op groen licht hoog in omdat de lobby naar zijn zeggen breed gedragen wordt. Blijven werken in het huidige ziekenhuis kost geld, omdat het ondoelmatig is. In de toekomstplannen werkt het ziekenhuis op één locatie. Dat zou volgens Hilbers drie tot vijf miljoen euro per jaar opleveren.

Ronde langs potentiële financiers

Herre Kingma kondigt in eeninterview op de website van het MST aan een ronde langs banken te gaan maken. Het wordt geen luxe ziekenhuis, zoals sommige andere, maar een sober ziekenhuis. Daarentegen komt de nieuwbouw wel op dure grond.

Haagse garantie

Het college van burgemeester en wethouders van de stad noemt het nieuwbouwproject een belangrijk werkgelegenheidproject, zegt bestuursvoorzitter Herre Kingma. Bovendien is het ziekenhuis belangrijk voor de omgeving. Volgens Kingma wil de staat wil dit project garanderen. “Niet betalen, doen wij zelf”, aldus Kingma. Kingma probeert op korte termijn de Haagse garantie te krijgen. “Garantie van de staat maakt dat MST makkelijker kan lenen.” Hij wil graag snel starten met het project. Mede vanwege de huidige economische neergang die maakt dat de prijzen nu relatief laag zijn. Het is een project van “honderden, duizenden manjaren”.

Welwillendheid banken

Herre Kingma is ook in gesprek met kamerleden over de plannen en hoe hij denkt de kosten in veertig jaar af te lossen. Kingma is positief over de welwillendheid van banken om een lening voor de nieuwbouw te verstrekken. Hij denkt dat banken het MST best als klant willen hebben. “Het gaat om een enorme hoeveelheid geleend geld waar de bank opbrengsten van krijgt. Daarnaast, een groot ziekenhuis zal niet gauw omvallen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top