ACTUEEL

Bussemaker doof voor kritiek op AWBZ-regels

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS constateert geen grote ontrust over de gevolgen van de pakketmaatregelen in de AWBZ. Dit concludeert zij in de Voortgangsrapportage pakketmaatregelen AWBZ 2009 op basis van haar contacten met cliëntenorganisaties, gemeenten, het CIZ en MEE. Dit is opvallend, omdat er vanuit het werkveld juist veel klachten zijn.

Werkveld slaat optimisme Bussemaker teniet

Een kwart van de ggz-cliënten verliest bijvoorbeeld het recht op begeleiding. Uit de meldactie van zeven cliëntenorganisaties over de nieuwe AWBZ-regels blijkt dat mensen met een lichte begeleidingsvraag moeten op zoek naar vervangende hulp bij de gemeente, school, familie en vrienden. Cliënten met een zware zorgbehoefte zijn ongerust over een mogelijke overbelasting van de mantelzorgers. Zorgkantoren moeten het volgend jaar met ruim 450 miljoen euro minder doen bij de inkoop van AWBZ gefinancierde zorg. En gemeenten zouden geen activiteiten voor kinderen met psychische problemen of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap ontwikkelen.

Bussemaker trekt geen conclusies

Bussemaker vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken, omdat het herindicatietraject nog maar net van start is, de gewenningsperiode nog loopt en de monitors van de cliëntenorganisaties en het CIZ net de eerste gegevens opleveren. Komend najaar verwacht Bussemaker de volgende cliëntenmonitor. Dan is ook de gewenningsperiode van de eerste groep cliënten afgelopen. De staatssecretaris informeert de Tweede Kamer dan over haar standpunt over de gevolgen van de pakketmaatregel.

Aanpassing voor kinderen in speciaal onderwijs

Bussemaker geeft in de voortgangsrapportage wel aan dat kinderen in het speciaal onderwijs door de maatregelen in de AWBZ onvoldoende begeleiding zouden kunnen krijgen. Daarom past zij de regels aan zodat de toegang tot onderwijs gegarandeerd blijft.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Smith

5 november 2009

Ik vind het ronduit schandalig dat hierop bezuinigd wordt. Je zou een ieder die hiermee akkoord gaat en diegene die dit verzonnen heeft, twee dagen lang volledig moet inzetten in verzorgingstehuizen en bij begeleidende groepen om mee te maken hoe nodig dit is.

Mijn moeder, een vrouw van 77 jaar, is hierdoor geissoleerd aan het raken en keert weer in zichzelf omdat zij door deze regeling een negatieve indicatie heeft gekregen en al met ingang van 31 december van dit jaar niet meer deel mag nemen aan de 2 dagen dagbegeleiding waar zij zo graag naar toe gaat. Het is toch belachelijk dat een alleenstaande oude vrouw gewoon wordt weggestopt achter de geraniums omdat een of andere randdebiel het nodig vindt deze mensen te korten in hun plezier die ze nog hebben op hun oude dag!!!! Hoe zullen zij hun oude dag doorbrengen?? Natuurlijk in weelde want van onze belastingcenten kunnen zij royaal leven en met hun hun ouders die geen negatieve indicatie krijgen als het erop aankomt. Daarbij is mijn moeder de enige allochtoon in een bejaardenhuis in het Westland en dan spreken ze over integratie!! Zo hou je alle voortgang en hun eigen regels die ze instellen en tegenspreken tegen. Er zal nooit vooruitgang in Nederland zijn als de regering en hun marionettepoppen steeds nieuwe regels en wetten instellen die een adere wet weer tegenspreekt. Daar zou eens onderzoek naar gedaan moeten worden. Hoeveel nieuwe wetten zijn er die de oude wetten tegenspreken. Of hoeveel wetten zijn er die door het instellen van een andere wet die wet weer tegenspreekt??!!

Ronduit belachelijk dat daar een madam in de Kamer staat te prediken over dingen waar zij nog niet aan toe is en het zelf nog niet heeft meegemaakt.

Laat de oudere mensen met rust. Gun hun het laatste beetje plezier dat ze nog hebben en neem het ze niet af.

Neem eens een kijkje in de Ark in Wateringen mevrouw Bussemaker en stop met herrie maken. Door toedoen van de nieuwe AWBZ regels zijn daar heel veel oudjes de dupe geworden van het CIZ en hebben een negatieve indicatie gekregen en mogen dus niet meer deelnemen aan de groep dagbegeleiding!!! Nou vraag ik je, 2 dagen in de week!! dat is toch niets vergeleken met al die susidieaanvragen van idioten die er totaal iets anders mee doen dan deze oude mensen die een koekje, koffie, lunch en thee krijgen 2 dagen in de week! Dat is minder dan mevrouw Bussemaker haar onkosten en lunch in 2 dagen! Geef die mensen hun waardigheid terug en neem het ze niet nogmaals af! Je bent meer geld kwijt als je een lijk uit een huis moet halen die door ouderdom en de wet AWBZ niet meer haar huis uit kwam want ze had nergens meer te gaan. De wet AWBZ heeft haar/hem alles afgenomen waar zij/hij jaren voor gewerkt heeft. En dat alleen maar in een paar woorden en het egoisme van iemand die zichzelf over de rug van de ouderen omhoog wil werken.

AWBZ, dank je wel namens de gedupeerde ouderen van de verzorgingstehuis De Ark in Wateringen die vanaf 31 december 2009 niet meer gezellig met elkaar een kopje koffie kunnen drinken en al hun opgedane vriendschappen gaan verliezen. De eenzaamheid is wederom in aantocht in Nederland voor de ouderen dankzij de AWBZ regels en de instanties die dit voor ze uitvoeren zoals het CIZ en verkeerde danwel niet goed nagedachte indicaties geven.

Top