ACTUEEL

Rechter wijst enquête wanbeleid Slotervaart af

Rechter wijst enquête wanbeleid Slotervaart af

Er komt geen onderzoek naar mogelijk wanbeleid en de handelswijze van het Slotervaartziekenhuis rondom het ontslag van voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak. Deze eis heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam donderdagavond in een spoeduitspraak afgewezen.

De Ondernemingskamer heeft de verzoekers, de kinderen van Erbudak die aandeelhouder in het ziekenhuis zijn, niet ontvankelijk verklaard. Zij staan volgens de rechter te ver op afstand van het Slotervaartziekenhuis, weet het NRC. Tussen hen en het Slotervaart staan nog één of meer vennootschappen.

Er bestaat een kans dat er een onderzoek komt naar wanbeleid bij een of meer houdstermaatschappijen van het ziekenhuis, waar de kinderen van Erbudak wel direct bij betrokkenen zijn. Dat meldt het NRC. Het hof heeft behalve bovengenoemde iedere verdere beslissing aangehouden. Het hof doet zo spoedig mogelijk uitspraak over de andere kwesties, zegt een perswoordvoerder van het Gerechtshof. Naar verwachting komt de uitspraak komende week.

Aandelenemissie

Erbudak had de rechtszaak aangespannen omdat ze de uitgifte van nieuwe aandelen in het Slotervaartziekenhuis in februari dit jaar nietig wilde laten verklaren. Door de aandelenemissie kreeg aan Delta Onroerend Goed voor 5 miljoen euro aan nieuwe aandelen in bezit. Erbudak zag het belang van haar kinderen van 49 procent naar minder dan 1 procent krimpen. Tijdens de zitting voor de Ondernemingskamer verklaarden de erfgenamen van Erbudaks overleden zakenpartner Jan Schram dat de emissie was gedaan vanwege de acute financiële nood waarin het ziekenhuis verkeerde.

Financiële nood

Doordat de onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea waren stukgelopen zou het Slotervaartziekenhuis geen aanneemsomcontract krijgen. Huisbankier ING had de leningen van 51 miljoen euro en 11 miljoen euro bevroren en het ziekenhuis onder bijzonder beheer gesteld, meldt Zorgvisie. Hierdoor dreigden de salarissen in februari niet uitgekeerd te kunnen worden. Daarnaast dreigde Delta Onroerend Goed zijn lening van 26 miljoen euro op te eisen. Bovendien stond de gemeente Amsterdam op het punt over te gaan op executieverkoop van onroerend goed. Het ziekenhuis een lening van 4,5 miljoen bij de gemeente Amsterdam met een rente van 1,5 miljoen euro. Door de aandelenemissie verbeterde de balans, waardoor dreigende problemen werden bezworen.

 

5 Reacties

om een reactie achter te laten

J. Swammerdam ( student Health Care Nijenrode)

6 juli 2013

Hoeveel bewijs wil Schippers nog hebben dat haar marktwerking experiment volkomen mislukt is? Waarom is ze zo eigenwijs geweest?

Het is duidelijk dat het eigen risico nog veel harder moet stijgen willen we de zorg betaalbaar houden. Het is onontkoombaar en een economische wet maar artsen hebben daar toch echt te weinig verstand van.

Daarom is er maar 1 man die het ziekenhuis nog kan redden en zonder overdrijving durf ik te stellen dat hier een uitdaging ligt voor mijn opleider en leermeester Prof. Dr. Drs. Winter!

Geef hém dat ziekenhuis en hij maakt het een fantastisch winstgevend bedrijf.

Clauwendael

7 juli 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 08-07-2013 13:45.

nol

8 juli 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 08-07-2013 13:44.

Elsje ( prosti in vrije tijd om studie mee te betalen)

13 juli 2013

Als de rechter n Nederland eraan te pas moet komen heb je elke zaak bij voorbaat al verloren. De affaire Kalbsfleish bewijst dat rechters net zo corrupt zijn als specialisten zelf.

Geef mij maar een pooier die is nog geloofwaardiger maar ik ben gelukkig ZZP-er en mag veel achtenswaardige dokters en juristen tot mijn klantenkring rekenen. Mannen bedankt jullie zijn cool

Wavertje

15 juli 2013

Elsje,zijn wij niet allen licht van zeden...ik ben een voormalig ziekenhuisbestuurster die mannen ook graag leegtrek..

Top