ACTUEEL

Reinier de Graaf en HagaZiekenhuis fuseren

Reinier de Graaf en HagaZiekenhuis fuseren

De Reinier de Graaf Groep uit Delft en het HagaZiekenhuis uit Den Haag gaan vanaf vandaag verder als één organisatie. Met de bestuurlijke fusie willen de ziekenhuizen hoogcomplexe patiëntenzorg blijven aanbieden in de regio. Beide organisaties blijven zelfstandig hun patiënten zorg bieden. De ziekenhuizen krijgen een gezamenlijke raad van bestuur.

Aanleiding voor de samenwerking zijn de toenemende kwaliteitseisen en volumenormen van Inspectie, wetenschappelijke verenigingen en zorgverzekeraars. De Spoedeisende Hulp, Intensive Care en Verloskunde afdelingen van beide ziekenhuizen blijven behouden. Door de fusie wordt het ook makkelijker voor de maatschappen van beide ziekenhuizen om samen te werken, zonder dat er "mededingingsgerechtelijke bezwaren" ontstaan.

In november 2012 werd bekend dat beide organisaties onderzoek deden naar de mogelijkheden voor een fusie, waarna een verzoek ingediend werd bij de toenmalige Nederlandse Mededingingsautoriteit. Deze stemde op 21 januari  2013 instemde met de voorgenomen fusie.

Bestuur

De organisdaties gaan per direct onder één raad van bestuur vallen. Chiel Huffmeijer, tot vandaag bestuursvoorzitter van het HagaZiekenhuis, wordt de bestuursvoorzitter van de fusieorganisatie. Jaap van den Heuvel, de bestuursvoorzitter van de Reinier de Graaf Groep, blijft de de dagelijkse leiding over het Reinier de Graaf vormgeven en Marjolein Tasche krijgt de dagelijks leiding over het HagaZiekenhuis. Gerrit Littel wordt bestuurder financiën. De nieuwe stichting komt onder toezicht van één raad van toezicht.

Landschap

Het ziekenhuislandschap in de regio Den Haag is aan veel veranderingen onderhevig. In mei 2012 vormden de beide ziekenhuizen, samen het Sint Franciscus Gasthuis (SFG) en het Vlietland Ziekenhuis een coöperatie gevormd onder de naam ‘De Ziekenhuispartners XL’. De coöperatie heeft als doel om patiënten door nauwere onderlinge samenwerking te verzekeren van de beste zorg op de juiste plaats. Op 14 november 2012 voltooiden de laatste twee ook een bestuurlijke fusie. Op 2 juli van dit jaar werd bekend dat het MC Haaglanden en het Bronovo ziekenhuis ook willen fuseren. Deze bestuurlijke fusie moet per 1 januari 2014 van start gaan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top