ACTUEEL

Consternatie over invriezen eicellen

De Tweede Kamer heeft bedenkingen tegen de plannen van het AMC in Amsterdam om eicellen in te vriezen van alleenstaande vrouwen die op latere leeftijd nog moeder willen worden. CDA en ChristenUnie zijn ronduit tegen, de PvdA noemt het discutabel. De regeringspartijen vragen om opheldering van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid).

CDA: ‘Invriezen is onnatuurlijk’

CDA-Kamerlid Janneke Schermers vindt het bezwaarlijk dat een medische techniek wordt ingezet om een probleem op te lossen dat niet direct met gezondheid te maken heeft. “Je bent dan iets volstrekt onnatuurlijks aan het doen.” Invriezen van eicellen gebeurt al, maar alleen bij vrouwen die door een ziekte onvruchtbaar dreigen te worden. Schermers vindt het vreemd dat de vrouwen die eicellen laten invriezen, kinderen kunnen krijgen op een leeftijd dat zwangerschap er normaal gesproken niet meer in zit. Dat de kinderen ouders op leeftijd zullen hebben, vindt ze geen goede zaak.

Geen richtlijnen aanwezig

PvdA'er Khadija Arib noemt de medische oplossing van het AMC voor een maatschappelijk probleem discutabel. De Gezondheidsraad zou moeten uitzoeken wat de gevolgen voor moeder en kind zijn. Arib wijst er veder op dat er nu nog geen medische richtlijnen zijn voor dit soort ingrepen. Daar komt bij dat de leeftijdsgrens voor ivf op 45 jaar ligt.

Oprekking verbod embryo-onderzoek

De ChristenUnie ziet de plannen als een oprekking van het verbod op onderzoek met embryo's. De partij ziet ook de risico's voor vrouwen die op latere leeftijd gaan baren. “Als maatschappij zijn we nog steeds zoekende hoe we werk en opvoeding van kinderen kunnen combineren. Het AMC wekt de suggestie hiervoor dé oplossing te hebben gevonden in het invriezen van eicellen, maar dat is het allerminst,” aldus ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman.

Goede voorlichting bieden

D66 is in principe voor de behandeling, als de voorlichting aan de vrouwen maar deugt. Ook zouden vragen over effectiviteit en de gezondheid van moeder en kind eerst beantwoord moeten worden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top