ACTUEEL

Winter ziet geen probleem in beslaglegging

Winter ziet geen probleem in beslaglegging

Zorgondernemer Loek Winter gaat er vanuit dat het beslag dat voormalig bestuurder Erbudak op aandelen van het Slotervaart Ziekenhuis heeft laten leggen niets afdoet aan de nieuwe eigendomsverhoudingen. Dit stelde Winter tijdens een gezamenlijke persconferentie die het Slotervaart, de MC Groep en het Antoni van Leeuwenhoek-Nederlandse Kanker Instituut (AvL-NKI) op 13 december hielden.

“We hebben een koopovereenkomst en daarmee is de overname een feit”, aldus de nieuwe Slotervaart-eigenaar Winter. “Door de verkoop zijn de problemen tussen de aandeelhouders losgeknipt van het ziekenhuis, daarin spelen wij verder geen rol.”

Ex-bestuurder Erbudak liet vrijdagochtend beslag leggen op de aandelen van Delta Onroerend Goed, waarin de erven van de overleden grootaandeelhouder Jan Schram zitten. Erbudak vocht eerder de verkoop van het ziekenhuis aan de MC Groep aan bij de Ondernemingskamer. De namens de Ondernemingskamer gemandateerde tijdelijk bestuurder Charlotte Insinger stemde op 11 december in met de verkoop.

'Pannenkoekenbeslag'

De beslaglegging betekent dat de aandelen voorlopig niet geleverd kunnen worden aan de nieuwe eigenaar. Volgens Winter heeft dit geen invloed op de dagelijkse gang van zaken in ziekenhuis, temeer daar de belangrijkste stakeholders –zijnde huisbankier ING en zorgverzekeraar Achmea- achter de verkoop staan. “Het gaat om de functionaliteit en die is gewaarborgd”, aldus Winter. “Als er beslag wordt gelegd op een huis, kan de bewoner daar gewoon in blijven wonen.”     
Bestuurder Dees Brandjes van het Slotervaartziekenhuis sprak in dit verband vrijdag zelfs van “een pannenkoekenbeslag”.

Waarde

Met de transactie is een bruto bedrag van 29 miljoen euro gemoeid. Winter verwerpt de suggestie als zou dit een koopje zijn. “Nederland kent nauwelijks ziekenhuistransacties, met zo weinig ervaring is het lastig om te bepalen wat de waarde is”, aldus Winter. Slotervaart-bestuurder Beijnen merkte op dat een externe accountant eerder al tot vergelijkbare som was gekomen.

Het financiële resultaat over het lopende jaar, wordt volgens Winter over enkele weken bekend. Duidelijk is dat het Slotervaart door ruzie met Achmea inkomsten is mis gelopen. Ook heeft het ziekenhuis blijkens de woorden van Beijnen geworsteld met de nieuwe bekostigingsregels. “We hebben problemen gehad met de liquiditeit in februari en september, deze zijn gereduceerd onder meer door expertise rond facturering binnen te halen”, aldus Beijnen.

Rust

Volgens bestuurder Brandjes is de precaire financiële situatie reden geweest om de deal met Winter niet uit te stellen of te wachten op een beter bod, zoals Erbudak in de media aankondigde. “Als er een plan is dat kwaliteit en continuïteit van het ziekenhuis waarborgt, is het onzinnig om dat niet aan te grijpen”, aldus Brandjes. “Een ziekenhuis moet een veilige, rustige omgeving zijn, dat betekent dat we niet iedere keer in de knip moeten kijken of er nog genoeg geld is.”

0 Reacties

Top