ACTUEEL

Fusie AMC en VUmc gaat voorlopig niet door

Fusie AMC en VUmc gaat voorlopig niet door

De fusie tussen de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en het VUmc gaat voorlopig niet door. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de fusie om juridische redenen niet goed. Dit hebben de voorzitters raad van bestuur Marcel Levi (AMC) en Wouter Bos (VUmc) donderdag 3 april in een brief laten weten.

Het belangrijkste argument van de ACM is dat zij pas kan instemmen met een bestuurlijke fusie indien VU en VUmc twee zelfstandige rechtspersonen vormen en VUmc vervolgens met het AMC samengaat. VU en VUMC zitten nu samen in een stichting. De plannen voor een splitsing zijn volgens de brief “met veel voorwaarden omgeven - ook met betrekking tot de kosten van deze operatie en de gevolgen daarvan voor de bancaire relaties”.

Ontvlechting VU en VUmc

Bovendien moet verder worden onderzocht hoe de ontvlechting van VU en VUmc zich verhoudt met bepalingen in de wet en het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW), stellen Levi en Bos in de brief. “Aan de discussie over wat onze voorgenomen fusie betekent voor de patiënt of voor de kwaliteit van het onderzoek, onze opleidingen, onze patiëntenzorg of ons onderwijs, is de ACM helaas niet toegekomen.”

Intensieve samenwerking

Bos en Levi laten weten teleurgesteld te zijn over het besluit van de ACM, maar ook dat zij onverminderd doorgaan met het vormgeven van hun ambities. De ACM heeft hen “ruimte toegezegd om de samenwerking intensief vorm te blijven geven”, melden zij.

Samen hebben AMC en VUmc 15.000 medewerkers en behandelen ze jaarlijks 500.000 patiënten. Aan de twee instellingen studeren ruim 5000 geneeskundestudenten. Bij een eventuele fusie wordt het Amsterdamse academische ziekenhuis met een jaaromzet van meer dan 1,6 miljard euro met afstand de grootste zorginstelling van Nederland. Nu is dat nog het Erasmus MC in Rotterdam. Dat de ziekenhuizen hun samenwerking willen intensiveren, is al sinds september 2011 bekend.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

van Zanten

4 april 2014

Kortom, de ACM gaat het niet primair om de kwaliteit of het belang van de consument maar om het zetten van stempels. Dit is weer een geval van juristen die weer andere juristen en vervolgens zichzelf aan het werk houden, betaalt door de burger/consument. Schrap het woord Consument in de naam ACM dan ook maar, het zijn gewoon stroperige bureaucraten.

Schulte

4 april 2014

Zo kennen we de ACM weer: de factoren waar het om zou moeten gaan speelden geen rol in de besluitvorming.

Toch valt ook iets anders op. Het legertje juristen dat het AMC en VUmc bijstaan, hadden dit vast zien aankomen. Het is bijna alsof Bos en Levi op een reden om te vertragen zaten te wachten. Is het misschien nog niet duidelijk wie van de heren straks de baas wordt?

Anoniem

4 april 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 07-04-2014 13:16.

peltenburg

5 april 2014

Een hele geruststelling. Natuurlijk moeten AMC en VUMC op wetenschappelijk gebied en onderwijs en zorg heel intensief als alliantie partner verder gaan. Maar fuseren GELUKKIG niet. Want er zou een bureaucratische moloch ontstaan. Die heel veel geld zou gaan kosten. Kijk maar naar het Erasmus. Dat kan honderden miljoenen aan uitgaven die ze in het verleden hebben gedaan niet terug traceren wáár het nu precies aan uitgegeven is. Ze vermoeden dat het wel naar de zorg is gegaan maar zeker weten doen ze het niet. Onderzoeken bewijzen het jaar op jaar Fuseren in de zorg kost alleen maar geld en levert niets op! De tweede kamer roept dat ook steeds. Maar de fusietrein in NL gaat maar door en door!

Top