ACTUEEL

Kamer wil cosmetisch chirurg opleiden

Minister Ab Klink van VWS moet wetten invoeren om misstanden zoals in de Haagse CityKliniek te voorkomen. Dat stellen een kamermeerderheid van PvdA, SP, VVD, PVV en GroenLinks en verschillende beroepsverenigingen. Dat meldt EénVandaag.

Uitsluiten van basisartsen

Iedere basisarts mag cosmetisch chirurgische ingrepen uitvoeren. De kamermeerderheid pleit voor een verplichte extra opleiding voor deze behandelingen. GroenLinks Kamerlid Naïma Azough zegt in  EénVandaag: “Als je gaat eisen dat elke arts die dit soort ingrepen doet eerst een specifieke opleidingstraject moet doen, dat duurt vier jaar, dan heb je al heel wat in handen. Dan kun je dus niet zomaar als net afgestudeerd basisarts gaan snijden.”

Controle door IGZ

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, Vereniging voor Esthetisch Plastisch Chirurgen en Zelfstandige Klinieken Nederland willen ook dat de regels worden aangescherpt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou volgens Thijs Udo van Zelfstandige Klinieken Nederland meer preventief moeten controleren. Er komt wel een registratieplicht voor privéklinieken zodat de IGZ beter toezicht kan houden. Dit houdt in dat de IGZ nieuwe klinieken toetst op kwaliteit op basis van een vragenlijst. In het eerste jaar komt de IGZ op bezoek om dit te checken.

Schijnzekerheid

Klink stelt dat zorgverleners altijd verantwoorde zorg moeten leveren, ook als zij geen vergunning hebben. Hij bekijkt nog of hij een vergunning verplicht wil stellen. Klink wil geen schijnzekerheid creëren door vergunningen af te geven als klinieken na het verkrijgen van de vergunning alsnog niet aan de eisen kunnen of willen voldoen.

Misstanden CityKliniek

Er zijn 115 mensen die zich hebben gemeld met klachten over de misstanden bij de Haagse CityKliniek. De kliniek overschreed voornamelijk hygiëneregels. De meldingen van misstanden hadden te maken met ernstige wondinfecties, foutieve plaatsing van borstvergrotingen en onvoldoende nazorg.


Bekijk het item van EénVandaag:

sitestat

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top