ACTUEEL

Huisartsen wijzen bezuinigingsvoorstel Klink af

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) wijst het voorstel van minister Ab Klink (Volksgezondheid) af om hen meer goedkopere medicijnen voor te laten schrijven. Een woordvoerder van de huisartsen heeft woensdag gemeld dat de LHV daarover een brief aan de bewindsman heeft gestuurd.

Afspraken Klink en LHV

Volgend jaar leveren de huisartsen 60 miljoen euro in. Een jaar later kunnen ze dat geld terugkrijgen, als ze de kosten van het medicijngebruik weten te drukken. Volgens de huisartsen houdt Klink zich echter niet aan afspraken die beide partijen hadden gemaakt over de aankomende bezuinigingen.

Prestatiebonus en impasse

In juli gaf de ledenraad van de LHV het bestuur toestemming om met Klink door te onderhandelen over de voorgestelde besparingen. De nieuwe plannen die Klink onlangs op tafel legde, zijn volgens de LHV “niet in de geest van die afspraken”. De brief aan Klink volgt op een periode van protesten uit de achterban van de LHV. Een van de grote struikelblokken is de prestatiebonus.

'Kwaliteit in geding'

Veel leden van de LHV zijn bang dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Half augustus schreef een groep leden een manifest waarin zij hun woede kenbaar maakten aan het bestuur van de artsenvereniging. Ook de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland en de SP leverden eerder al kritiek op de voorgestelde bonusconstructie.

Overleg gaat voort

Minister Klink gaat ervan uit nog steeds in gesprek te zijn met de huisartsen over de voorstellen, zegt zijn woordvoerster. Donderdag staat er verder overleg op de agenda tussen de LHV en het ministerie van VWS. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top