ACTUEEL

Rechter verplicht gemeenten tot gesprek over thuishulp

Gemeenten moeten toch gaan praten met cliënten die de vergoeding van hun huishoudelijke hulp hebben verloren en vinden dat dat onterecht is. Dat heeft de rechter besloten in een drietal zaken over de thuishulp.

Veel gemeenten hebben bezuinigd op de vergoeding voor huishoudelijke hulp sinds zij er op 1 januari verantwoordelijk voor zijn geworden. Veel hulpbehoevenden krijgen minder uren thuishulp vergoed. Wel kunnen zij aanspraak maken op een zogeheten algemene voorziening, maar ook dan moeten ze de meeste uren zelf betalen, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Donderdag dienden twee zaken tegen de gemeente Assen en een tegen de gemeente Noord-West Friesland. Een 84-jarige vrouw uit Franeker kreeg nog maar een uur thuishulp terwijl ze er eerst vier kreeg. Ze durfde geen compensatie aan te vragen voor de verdwenen drie uur, uit angst haar laatste uurtje ook nog kwijt te raken. Een 77-jarige vrouw uit Assen krijgt helemaal geen huishoudelijke hulp meer, haar dochter doet nu alles. Ze had in een telefoongesprek met de gemeente begrepen dat ze toch geen recht meer had op hulp. Ook een 80-jarige Assenaar kreeg te horen dat hij minder uren aan moest vragen bij thuiszorgbedrijf TSN.

De gemeente is nu verplicht om met deze mensen verder te praten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top