Finance

Oprichter Buurtzorg Nederland begint eigen zorgverzekering

Oprichter Buurtzorg Nederland begint eigen zorgverzekering

Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg Nederland, begint een eigen zorgverzekering. De Blok wil in 2017 met de nieuwe zorgverzekering de markt op om de concurrentie aan te gaan met grote zorgverzekeraars.

De Blok presenteert zijn plan op 3 december. Dan begint ook een publiekscampagne. Volgens De Blok gaat het bij de bestaande zorgverzekeraars puur om de commercie en de kosten en draait het te weinig om de zorg voor patiënten. "Er wordt veel geld uitgegeven aan dure commercials", zegt De Blok in  dagblad Tubantia. “Men stelt steeds meer eisen, die niets met zorgverlening te maken hebben. Elk jaar zijn we druk met aanbestedingen, die een enorme papierwinkel opleveren. Het is echt onzinnig. Het kan beter en goedkoper. Wij richten ons op de kerntaak. Dat is het verlenen van zorg. ”

De Blok kiest voor een netwerkorganisatie met leden. Hij richt zich niet alleen op het verzekeren van zorgkosten, maar ook op het voorkomen van ziekte. “Om een nieuwe zorgverzekeraar te starten heb je minimaal 20.000 leden nodig. Ik denk dat wij er meer kunnen binnenhalen.” Ook denkt De Blok dat hij eenderde kan besparen op de overheadkosten. Dat geld vloeit dan ook weer terug naar de leden. Hij is niet bang dat er geen plek is voor nog een nieuwe zorgverzekering. “Toen ik begon met Buurtzorg dacht men ook dat het niet ging lukken. Wij zijn nu wel de grootste aanbieder van thuiszorg.”

De Blok wil maar één polis opzetten, waarbij alle verzekerden hetzelfde betalen en grote keuzevrijheid hebben. De nieuwe zorgverzekering is een initiatief van Buurtzorg en een aantal mensen die eveneens kritiek hebben op de huidige zorgverzekeraars, onder wie Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en oprichter van Urganda en Nederland Kantel en hoofdeconoom Marcel Canoy.

ANNO12

De Bloks plannen voor een zorgverzekering komen niet uit de lucht vallen. De Blok ondersteunde eerder de inspanningen van ANNO12. Deze nieuwe zorgverzekeraar sneuvelde eind vorig jaar omdat ze uiteindelijk niet de benodigde 10 duizend nieuwe verzekerden wist te werven, Grootste struikelblok bleek het ledencertificaat a raison van 850 euro.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Marijke Smijtink

15 november 2015

Alle lof voor dit initiatief, ik ben zeer benieuwd!

Vilma Winter-Joe

22 november 2015

' Hij richt zich niet alleen op het verzekeren van zorgkosten, maar ook op het voorkomen van ziekte. '

@Jos Blok:
Jij hebt het begrepen. Met je initiatief ga je innoverend de markt. op. En ik ben het 100% met mijnheer de Bolk eens dat er op een derde van overheadkosten, kan worden bespaard. Succes heb je al mijnheer Blok, want je durft nu te benoemen wat HET PROBLEEM is.

Top