HRM

Saxion breidt opleiding verpleegkunde niet uit

Hogeschool Saxion zal op de hbo-opleiding verpleegkunde in Enschede en Deventer niet meer studenten toelaten, dit ondanks de vele nieuwe aanmeldingen. "We willen wel groeien, maar we kunnen niet. Er zijn te weinig stageplekken", zegt directeur Rients Jorna in dagblad Tubantia.

Nederland telt momenteel zo'n 8.800 hbo-verpleegkundigen, zo is gebleken uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee komen instellingen zoals de thuiszorg er nu al 350 tekort. Dat tekort zal de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid alleen maar oplopen, stellen de onderzoekers.

Jorna, directeur van de Academie Gezondheidszorg van Saxion, wil helpen deze nood te lenigen, maar een gebrek aan goede stageplekken verhindert dit. "Voor deze opleiding moeten veel praktische vaardigheden worden overgedragen. Daarvoor heb je goede stageplaatsen nodig", aldus de directeur in Tubantia.

Jorna wijt het tekort aan stageplekken aan de bezuinigingen in de zorg. Zorgorganisaties zouden de middelen niet meer hebben voor stagebegeleiding. 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

1 december 2015

Foutje: ongeveer 30% van de 188.000 verpleegkundigen is op hbo-niveau opgeleid alvorens ze de BIG titel "verpleegkundige" behaalden. 8800 hiervan zou in de rol van wijkverpleegkundige werken.

Top