ACTUEEL

Geruzie dokters noopt LUMC tot inperken transplantaties

Om de veiligheid van patiënten te waarborgen heeft de raad van bestuur van het LUMC het transplantatieprogramma tijdelijk beperkt. Aanleiding is een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze maakt dit noodzakelijk. Als gevolg hiervan discussies zijn drie van de zeven transplantatiechirurgen op dit moment niet op de afdeling aanwezig.

De raad van bestuur heeft de maatregel medio december al genomen, maar is op 14 januari naar buiten getreden met een verklaring. De raad van bestuur heeft ingegrepen na een vruchteloze poging tot mediation.

De beperking van het transplantatieprogramma betekent dat lever- en complexe niertransplantaties bij patiënten van het LUMC tijdelijk in het Erasmus MC in Rotterdam worden uitgevoerd. De betrokken patiënten worden steeds als eerste op de hoogte gebracht, zo laat het LUMC weten. 

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is vorige maand op de hoogte gebracht door het LUMC. "Wij hebben geen signalen dat er sprake is van onveilige zorg voor de patiënten. Er zijn ook geen calamiteiten bekend bij deze afdeling", laat een woordvoerder weten. De inspectie weet niet hoe vaak operaties worden verplaatst vanwege ruzies.

Volgens de raad van bestuur van het LUMC worden er inmiddels "goede stappen gezet richting een oplossing die de hoogwaardige transplantatiezorg in het LUMC opnieuw waarborgt". 

In de afgelopen maanden kwamen ook het UMC in Utrecht en het AMC in Amsterdam negatief in het nieuws. Volgens de inspectie is dat nog geen aanleiding om een breed onderzoek naar de sfeer op de ziekenhuisvloer op te zetten. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top