HRM

Semco wordt actief in Nederlandse zorgsector

De Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler, die bekendstaat om zijn democratische, mensgerichte filosofie, heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw Nederlands initiatief: Semco Style Healthcare. Deze organisatie gaat samen met Progressional People het gedachtegoed van Semler vertalen naar trainingen voor de zorg.

Ricardo Semler is wereldwijd bekend geworden door zijn innovatieve bedrijfsaanpak. Hij heeft het traditionele familiebedrijf Semco getransformeerd tot succesvol zakenimperium. Zijn visie: schrap overbodige regels en managers, neem je medewerkers serieus, waardoor ze ook gelukkiger worden. Deze bedrijfsfilosofie werpt vruchten af: de omzet van Semco is onder zijn leiding gestegen van 4 miljoen dollar in 1982 tot 212 miljoen in 2003.

Nederlandse zorg

Volgens Progressional People, dat onderdeel is van FWG, past het gedachtegoed van Semler bij de huidige transitie van de Nederlandse zorg. Jan Helmond, algemeen directeur FWG/Progressional People: "De aanpak van Ricardo past bij de beweging waarin organisaties de zorg echt cliëntgericht willen vormgeven. Daarvoor is het nodig het vakmanschap en de verantwoordelijkheid weer terug te brengen naar de zorgmedewerker".

Sommige zorgorganisaties hebben daar hun weg al in gevonden, volgens Helmond, terwijl andere nog worstelen met de juiste vorm. "Semler stelt het scherp: benader verandering niet instrumenteel, maar verander je organisatie vanuit de mens. Wat vinden de medewerkers eigenlijk van de dienstverlening? Hoe zouden zij het inrichten? Geef ze vrijheid, verantwoordelijkheid en autonomie. Die benadering maakt organisaties niet alleen productiever en vitaler, maar ook flexibeler."

'Zelfdobberen'

Arko van Brakel, medeoprichter van Semco Style Institute, voegt toe dat zelfsturing vaak wordt gezien als dé oplossing voor alle problemen in de zorg. Maar als het niet goed wordt ingevoerd, ontstaan er volgens hem juist problemen. Zelfsturing wordt dan "zelfdobberen". "Samen met de diepgaande kennis van de zorgbranche die Progressional People inbrengt, ontwikkelen we trainingsprogramma's die zorgorganisaties echt helpen om zelf gezonder, krachtiger en flexibeler te worden."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top