ACTUEEL

'Geef mondhygiënist meer bevoegdheden'

Mondhygiënisten moeten meer bevoegdheden krijgen in de behandeling van patiënten om de doelmatigheid en efficiëntie in de mondzorg te verbeteren. Daarom roept Manon van Splunter, voorzitter van NVM-mondhygiënisten, de Tweede Kamer op om de verruiming van bevoegdheden toe te staan.

Minister Schippers is voornemens om de wet te wijzigen waardoor de mondhygiënist meer zelfstandige verrichtingen mag uitvoeren, volgens Van Splunter. Dit wil de minister omdat er een tekort is aan tandartsen. De ANT, de belangenbehartiger van tandartsen, is het hiermee niet eens en ziet liever dat er meer tandartsen worden opgeleid.

Prima als er meer tandartsen opgeleid worden, zegt Van Splunter, maar dat is wat haar betreft niet de enige oplossing. "Ik zou het graag willen aanvullen door ook te kijken naar andere zorgverleners." Een verruiming van de bevoegdheden zal er volgens haar tevens toe leiden dat preventie meer op de kaart wordt gezet, een belangrijk punt voor mondhygiënisten. "Door mondhygiënisten beter in te zetten, voorkom je een hoop problemen, zodat repareren en herstel niet meer nodig is."

Senioren

Van Splunter ziet een rol voor mondhygiënisten in bijvoorbeeld de zorg aan ouderen. Wanneer senioren minder mobiel worden en niet meer bij de mondhygiënist komen, kan die laatste de oudere benaderen. Volgens haar kunnen mondhygiënisten uit de praktijk gaan om deze mensen op locatie te bedienen.

 

---

Op 20 februari 2017 vindt Het Grote Zorgdebat plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het debat wordt georganiseerd door 25 branche- en belangenorganisaties uit de zorg. Skipr is mediapartner en doet voorafgaand, tijdens en na afloop verslag van alles wat er rond het debat plaatsvindt. U kunt zich hier inschrijven om het debat bij te wonen. Alle content die Skipr publiceert rond het debat vindt u hier >>>

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gerda Schapers

21 februari 2017

Ik zou ervoor willen pleiten om ook de optometristen meer bevoegdheden te geven. Ik geef een voorbeeld.
Ik heb het idee dat mijn linkeroog wel heel snel achteruit gaat. s Avonds zie ik lichtschitteringen rondom de verlichte borden op de snelweg, de witte teksten op de TV schommelen, allemaal herkenbaar want mijn rechteroog is jaren geleden ook voor staar behandeld. Bij mijn opticien is gelukkig de optometrist aanwezig ( HBO opgeleid) Zij doet allerlei metingen en legt mij daarna haarfijn uit wat er met mijn oog aan de hand is. Snelgroeiende staar die verholpen moet worden. Glashelder. Dus nu op naar de oogarts. 'U heeft verwijzing van de oogarts nodig" zegt zij nog.
Ik bel mijn huisarts voor een verwiijzing.Maar dat gaat zomaar niet. Ik moet op consult. De huisarts heeft een wat vergeelde kaart met rondjes die aan boven- en onderkant of links en rechts een opening hebben. Met de hand het rechteroog afgedekt en met de linker kijken. Ja, na een minuut kan ik worden verwezen.
'Wat heb je nu gemeten' vraag ik.' U ziet slecht met uw linkeroog'. 'Ja, dat wist ik, maar hoe weet je nu of het staar is?'. 'Dat weet ik niet' zegt zijn
'Waarom doe je deze meting dan?', vraag ik weer.' Om te zien of uw linkeroog slechter is geworden'. 'Ja, en? Kun je nu zien of ik staar heb?' 'Nee, dat kan ik niet' antwoordt zij ietwat geërgerd. ' Waarom wijs je me dan door naar de oogarts?' ' Ja, wat moet ik dan anders " is haar antwoord. Een catch 22 situatie. Een goed opgeleide optometrist kan terecht doorverwijzen naar de specialist: de huisarts kan dat niet lijkt mij. Scheelt ook weer kosten.
Dan is mijn vraag: waarom kan een hoog opgeleide optometrist na een metingscyclus van 30 minuten ( kosten 15 euro) mij niet doorverwijzen?

Top