ACTUEEL

De Passerel mag bestuurder niet zomaar ontslaan

Zorgaanbieder De Passerel mag bestuurder Freddie Wools niet zomaar ontslaan van de rechter. Sterker nog: de zorginstelling heeft van de rechter de opdracht gekregen om te kijken naar mogelijkheden om Wools als medewerker te herplaatsen. Dit meldt RTL Z.

In augustus maakte de raad van toezicht van stichting De Passerel bekend afscheid te nemen van Freddie Wools. De raad van toezicht raakte met hem in conflict toen bleek dat hij een afkoopsom van ruim een half miljoen euro wilde. Volgens RTL Z blijkt echter dat uit een uitspraak van de rechtbank in Apeldoorn dat de zorginstelling niet zo makkelijk van Wools afkomt.

De bestuurder en de toezichthouders hebben begin dit jaar al de voorwaarden besproken waaronder hij zou vertrekken. De raad van toezicht bood hem een afkoopsom van maximaal 75.000 euro. Maar Wools vond dat hij met zijn dienstverband recht had op veel meer geld; ruim een half miljoen euro. Bovendien droeg hij volgens RTL Z mogelijkheden aan, waarmee de Wet normering topinkomens zou kunnen worden omzeild. Zo zou hij betaalde klussen kunnen verrichten voor een organisatie waar De Passerel mee samenwerkt.

Vertrouwensbreuk

De raad van toezicht vond de gewenste afkoopsom maatschappelijk niet te verantwoorden, en ging niet op de voorstellen in. Toen Wools vervolgens weigerde te vertrekken, begonnen de toezichthouders een ontslagprocedure. Sinds begin oktober zit de bestuurder betaald thuis. Volgens de rechter is de vertrouwensbreuk te wijten aan de zorgaanbieder en de toezichthouders.

Niet alleen had De Passerel Wools niet mogen ontslaan, volgens de rechter moet de zorginstelling nauwkeuriger te kijken naar de mogelijkheden om Wools als medewerker te herplaatsen. Terugkeren op zijn oude plek wordt lastig, aangezien Thea Bongers zijn taken op interim-basis heeft overgenomen.

Onbekend is of Wools alsnog een hogere ontslagvergoeding meekrijgt. In de ontslagzaak voor de rechter eiste hij bijna 610.000 euro. De raad van toezicht wil niet meer betalen dan 75.000 euro, maar heeft misschien weinig keus als de rechter daartoe beslist.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top