ACTUEEL

Overheid stelt meldcode huiselijk geweld verplicht

Instellingen die te maken hebben met slachtoffers van kindermishandeling en huiselijk geweld moeten per 1 januari 2011 een meldcode hebben. En zorgverleners moeten hun antennes beter ontwikkelen, stelde staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS maandag.

Wetsvoorstel

Met minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin wil Bussemaker dat de meldcode per 2011 verplicht wordt voor iedereen die werkt in onderwijs, kinderopvang, zorg en welzijn en bij justitie. De Tweede Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen, maar de bewindslieden praten al met de beroepsgroepen over de meldcode die kindermishandeling maar ook eergerelateerd geweld, genitale verminking en ouderenmishandeling eerder moet signaleren en stoppen.

Oefenen met meldcode

Niet iedere blauwe plek is kindermishandeling, realiseren de ministers zich. Maar professionals moeten zich bewuster zijn van signalen en beter samenwerken. Melden moet regel zijn in plaats van uitzondering, aldus Bussemaker. De ruim één miljoen werknemers in de betrokken sectoren gaan dan ook oefenen met de meldcode.

Huiselijk geweld

Dat er iets moet gebeuren, is voor beide bewindslieden duidelijk. Elk jaar worden in Nederland 100.000 kinderen mishandeld of verwaarloosd. Zo’n 45 procent van alle Nederlanders is volgens cijfers ooit slachtoffer van huiselijk geweld.

Beroepsgeheim

Het beroepsgeheim hoeft geen beletsel te zijn, denkt Rouvoet. “We hebben het wel over kindermishandeling, een strafbaar feit.” Bussemaker vindt dat het beroepsgeheim nu vaak wordt gebruikt om niets te hoeven doen. “Het is een ethische discussie over de vraag wat erger is: geweld toestaan of iets aankaarten. Maar als je het stappenplan volgt, kun je ook melden zonder iemand aan de schandpaal te nagelen.”

Praktische toepassing

Een meldplicht zoals bijvoorbeeld Canada kent, vindt het kabinet een stap te ver. Volgens Rouvoet is daar in Nederland geen draagvlak voor. “Doe je het toch dan krijg je waarschijnlijk veel valse meldingen binnen.” Hij stelt dat professionals die met een meldcode werken volgens onderzoek drie keer vaker een melding doen. Bussemaker noemt de meldcode een belangrijk onderdeel van de hele aanpak van huiselijk geweld. “Het is niet alleen een papieren werkelijkheid maar moet ook in de praktijk echt een hulpmiddel zijn.”

Riagg weigert medewerking

In december 2009 trok de Rotterdamse PvdA-wethouder Jantine Kriens nog de subsidie aan het Riagg voor het bestrijden van huiselijk geweld definitief in. Het Riagg blijft weigeren de meldcode huiselijk geweld te ondertekenen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top