ACTUEEL

Zilveren Kruis benoemt koplopers prostaatkankeroperaties

Om de kwaliteit van prostaatkankeroperaties te stimuleren heeft Zilveren Kruis, samen met de ProstaatKankerStichting.nl (PKS) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), drie koplopers geselecteerd op het gebied van prostaatkankeroperaties. De drie beste aanbieders volgens de zorgverzekeraar zijn: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis.

De drie ziekenhuizen worden met ingang van 1 januari 2019 door Zilveren Kruis beloond met een driejarig, volumevrij contract voor het uitvoeren van prostaatkankeroperaties. Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: "De selectie van deze drie koploperziekenhuizen draagt eraan bij dat prostaatkankeroperaties steeds meer plaatsvinden in gespecialiseerde ziekenhuizen."

Veel minder complicaties

Volgens Zilveren Kruis heeft onderzoek aangetoond dat patiënten na afloop veel minder complicaties en bijwerkingen als impotentie en incontinentie ervaren wanneer zij geopereerd zijn door een gespecialiseerd team met veel ervaring. Op basis van onderzoek verhoogt de Nederlandse Vereniging voor Urologen (NVU) de norm voor prostaatkanker operaties voor 2019 naar ten minste 100 operaties per ziekenhuis. Zilveren Kruis heeft de ziekenhuizen die aan deze norm voldoen vervolgens uitgenodigd deel te nemen aan de selectie voor koploperziekenhuis.

PKS, NFK en Zilveren Kruis hebben de aanmeldingen geanonimiseerd beoordeeld op diverse criteria waaronder huidige aantoonbare kwaliteit, toekomstige kwaliteit, samenwerking en patiëntbetrokkenheid en de ambities die ze hierop hebben. Naast de koplopers krijgen ook de ziekenhuizen die aan de nieuwe norm voldoen onder reguliere voorwaarden een contract aangeboden. Gerrits: "Het blijft natuurlijk de keuze van onze verzekerden zelf waar zij het liefst de behandeling ondergaan".

De koploperziekenhuizen zullen gedurende de driejarige contractperiode periodiek verantwoording afleggen over het waarmaken van hun kwaliteit van zorg en hun ambities.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

11 september 2018

Het zou mooi zijn als de keuze is gebaseerd op de feitelijke scores voor de genoemde complicaties. Nog mooier zou zijn als ook de lange termijn uitkomsten bij de selectie betrokken zijn. Het allermooist zou het zijn als die scores gewoon openbaar worden gemaakt. Dan kan de patiënt gewoon zelf kiezen voor het beste ziekenhuis.

Top