ACTUEEL

Onderzoek naar omstreden maagchirurg vertraagd

Onderzoek naar omstreden maagchirurg vertraagd

Het strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van maagchirug Nick R., die werkzaam was bij het Scheper Ziekenhuis in Emmen, is een aantal maanden vertraagd. Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen heeft de slachtoffers en nabestaanden daarvan op de hoogte gebracht, liet een woordvoerder van het OM dinsdag weten.

Veel fouten

De chirug, die maagverkleiningen uitvoerde, werd vorig jaar door het Scheper Ziekenhuis ontslagen, toen bleek dat hij bij veel operaties fouten had gemaakt. Daardoor zijn vijf patiënten overleden.

Onderzoek OM

Eerder dit jaar verwachtte het OM in december te kunnen bepalen of R. strafbaar heeft gehandeld en kan worden vervolgd. "Het onderzoek is complex en neemt meer tijd in beslag", meldt het OM. Eén van de redenen voor de vertraging is het afhaken van een medisch expert, die was aangesteld om het handelen van de chirurg te beoordelen.

"Het onderzoek is complex en neemt meer tijd in beslag", meldt het OM. Eén van de redenen voor de vertraging is het afhaken van een medisch expert. Die was aangesteld om het handelen van de chirurg te beoordelen. "We moesten op zoek naar nieuwe experts. In november heeft de rechter-commissaris drie nieuwe benoemd", aldus de woordvoerder.

Aangiften

Het OM startte het onderzoek eind oktober 2009, nadat de chirurg was ontslagen. Inmiddels is zestien keer aangifte tegen R. gedaan, vijf keer van dood door schuld en elf keer van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Naar verwachting kan het OM medio volgend jaar meer duidelijkheid geven over een eventuele vervolging.

Schadevergoeding

Voor letselschadeadvocaat Bert Heida van de Pals Groep in Emmen, die namens zeventien gedupeerden een schadevergoeding van het Scheper Ziekenhuis claimt, maakt de vertraging niets uit. "Wij richten ons puur op de civiele kant van het verhaal en hebben inmiddels in acht gevallen te horen gekregen dat de verzekeraar van het Scheper Ziekenhuis een schadevergoeding wil betalen. Voor ons zit er dus schot in de zaak", aldus Heida.

Volgens de advocaat lopen de gevorderde schadevergoedingen uiteen van tienduizend tot enkele tienduizenden euro's.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top