ACTUEEL

Inspectie ziet af van tuchtzaak tegen Jansen Steur

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de omstreden Enschedese ex-neuroloog Jansen Steur toegezegd geen tuchtzaak tegen hem te beginnen. Dat stelt TC Tubantia op basis van een overeenkomst met de arts die in bezit is van de krant.

Zwaarste sanctie

De zou hebben toegezegd geen klacht in te dienen bij het Medisch Tuchtcollege, in ruil voor een permanente uitschrijving uit het artsenregister BIG, zo meldt TC Tubantia. De krant beroept zich op een brief van de arts aan de IGZ van oktober 2010, die in het bezit is van de krant. Volgens IGZ-woordvoerder Wilbert Ransz ligt de zaak anders dan TC Tubantia voorstelt. Met stelligheid wijst hij de suggestie van de hand als zou de inspectie een deal met Jansen Steur gesloten hebben. Volgens Ransz was Jansen Steur destijds al uit het BIG-register uitgeschreven. “Als iemand uitgeschreven is, kun je ook geen tuchtzaak meer beginnen”, aldus Ransz. “Bovendien is de zwaarste sanctie die het tuchtrecht kent uitschrijving uit het BIG-register.”

Genoegdoening

Ransz zegt zich te kunnen voorstellen dat deze uitleg slachtoffers weinig soelaas biedt. “Slachtoffers willen genoegdoening, maar daar is het tuchtrecht nu eenmaal niet voor”, aldus Ransz. De inspectie heeft wel afspraken gemaakt met het BIG-register voor het geval Jansen Steur zich ooit opnieuw als arts zou willen inschrijven. “Dan krijgen we direct bericht van het register en zal de inspectie alles in het werk stellen om zijn inschrijving te voorkomen.”        

Strafzaak

De specialist verklaarde - mogelijk door een medicijnverslaving - tientallen mensen ten onrechte ongeneeslijk ziek en liet hen jaren lang onnodig zware medicijnen slikken. Justitie wil hem daarvoor vervolgen. Wanneer de strafzaak tegen Jansen Steur begint is onbekend. Dinsdag worden slachtoffers van de arts door het Openbaar Ministerie (OM) bijgepraat over de voortgang van het onderzoek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top