ACTUEEL

IGZ heft verscherpt toezicht Osira deels op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpte toezicht op de verzorgingshuizen van de Amsterdamse stichting Osira Amstelring deels opgeheven. Dat maakte de IGZ donderdag bekend.

Onvoldoende kwaliteit

Op 15 maart plaatste de inspectie Osira onder verscherpt toezicht. In de huizen voor ouderen en lichamelijk gehandicapten was onder meer te weinig deskundig personeel. Ook de woonomgeving was onveilig door achterstallig onderhoud en er bestond geen vertrouwen tussen cliënten en personeel aan de ene en de raad van bestuur aan de andere kant, aldus de IGZ. Onder Osira vallen volgens de inspectie tientallen locaties. De IGZ bracht de afgelopen tijd (on)aangekondigde bezoeken op 14 plekken.

Verlenging toezicht

Op drie locaties is de kwaliteit en veiligheid van zorg nog steeds onvoldoende. Daar wordt het verscherpte toezicht met zes maanden verlengd. Op zes locaties zijn verbeteringen, "maar zijn de behaalde resultaten nog kwetsbaar". IGZ blijft Osira als geheel nog nauwlettend volgen, aldus een zegsman.

Banen schrappen

Osira Amstelring presenteerde deze week plannen om 60 voltijdsbanen van mensen die niet direct met patiënten werken te schrappen, aldus bestuursvoorzitter Rob van Dam. De plannen liggen volgens hem nu bij de ondernemingsraad en cliëntenraad. Met het schrappen van de banen wil de organisatie circa 3 miljoen euro besparen. Dat geld wil Van Dam steken in zorgpersoneel. De plannen hebben volgens de bestuursvoorzitter niets te maken met het verscherpte toezicht van de inspectie, maar met een fusie tussen Osira en Amstelring. Die samenwerking kwam in maart rond. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top