Reader Interactions

Reacties 3

  1. Peter Koopman

    “Funktiedifferentiatie baseren op opleiding” is denkfout stelt deze auteur in dit artikel binnen een zeer relevant dossier. Nu is deze tabula rasa invalshoek niet nieuw. “Onze” verpleegkundigen klinkt bezittelijk en neerbuigend. Er voelt geen waardering in voor het eigene van dit beroep. Nu is “beroep” meer basaal dan “opleiding” en speelt bij functiedifferentiatie ook ervaring en de persoonlijkheid mee, alsook de relatie met de context. Na beroepsprofiel ( “verpleegkundige ben je” ) is het opleidingsprofiel ( “verplegen, verzorgen, begeleiden en behandelen kun je“) speelt (inter-)nationale erkenning/registratie van jouw beroep, in NL wet BIG art 3 ) en dan de functie-omschrijving ( “een funktie heb je“ ) en functie-waardering ( salaris en andere CAO aspecten) bij in loondienst werken. Als de funktie-inhoud te veel afwijkt van het beroepsprofiel is er geen herregistratie zinvol en verliest men de titel.

  2. Pedor Bakens

    Het lijkt erop dat mevrouw Kaufman brood ziet in deze kwestie: voor de oplossingsrichting die zij uiteindelijke kiest, voorziet haar bedrijf vast in de nodige ‘begeleiding’. Heel doorzichtig allemaal, zo moet het dus niet. Hoe moet het wel? Niet zo moeilijk: gewoon het oude plan volgen en dan niet die stomme fout maken om al die uitstekend functionerende in service opgeleide mensen uit te sluiten van de kwalificatie hbo-geschoold. Vervolgens een datum in de toekomst kiezen waarop hbo en mbo functies van elkaar onderscheiden worden, door middel van de reeds bestaande beroepsprofielen. Een en ander betekent werk aan de winkel voor werkgevers en beroepsorganisatie/vakbond. Vervolgens zijn opleidingen aan zet om hun opleidingsprogramma’s meer af te stemmen op wat er in de praktijk van hbo-verpleegkundigen gevraagd wordt. Dat betekent afschaven op onderzoek (doen) en andere fratsen (vp leiderschap) en investeren in goede basiskennis en vaardigheden.

  3. Agnes

    Fijn voor mevrouw Kaufmann dat ze weet wat verpleegkundigen nodig hebben. Mevrouw is tenslotte manager en zal daarom weten wat goed voor de verpleegkundigen is. Ze heeft het over de achterban van de vereniging van verpleegkundigen, ze zal hiermee de VNVN bedoelen waarschijnlijk, een clubje dat alle vertrouwen en bestaansrecht heeft verloren in het Big debacel.

    Het beroep verpleegkundige kent meerdere toegangswegen MBO, HBO en laten we de vergeten groep inservice opgeleiden niet vergeten. Het beroep verandert niet met de genoten opleiding, dat is in geen enkele sector het geval. Wel de doorstroommogelijkheden. In de doorstroommogelijkheden moeten we de differentiatie zoeken en die is er al heel behoorlijk, behalve de gebruikelijke specialisaties die meestal toegankelijk zijn voor elke big geregistreerde verpleegkundige zijn er de vervolgopleidingen op universitair en hbo niveau. Blijft het punt van de bonus, de eenmalige bonus zou beter gebruikt kunnen worden om de algemene arbeidsomstandigheden en het salaris structureel te verbeteren. Dit bevordert de instroom van nieuwe collega,s die we zo hard nodig hebben en zal het aanzien van het beroep verbeteren. Ten slotte moeten we af van de verpleegkundige als manusje van alles, in het functieprofiel staat nog steeds ,alle voorkomende handelingen, dat betekent dat als de secretaresse een dag vrij heeft de verpleegkundige die taken over moet nemen, is de voedingsassistent ziek? De verpleegkundige doet het er wel bij etc etc. Dit geeft goed weer hoe de organisatie denkt over een beroepsgroep en het geeft weer hoe de beroepsgroep over zichzelf denkt. Er is nog veel emancipatiewerk te verzetten