Woningstichting SOR in Rotterdam wil de staat aansprakelijk stellen voor de miljoenen die zij verliest op leegstaande verzorgingshuizen. Volgens Trouw, dat over de kwestie bericht, is de Rotterdamse stichting met 21 verzorgingshuizen de eerste corporatie in Nederland die zo’n claim gaat indienen.
Als gevolg van het overheidsbeleid om ouderen langer thuis te laten wonen, verwacht SOR de komende jaren massale leegstand. Bestuurder Harry Rietveld schat de verliezen in Trouw op 25 tot 50 miljoen euro.
Overeenkomst
SOR wil dit bedrag op de overheid verhalen met een verwijzing naar een overeenkomst tussen de corporaties en het Rijk uit juni 1999. Hierin staat dat woningcorporaties met verzorgingshuizen bij de overheid kunnen aankloppen als die de regels voor verzorgingshuizen verandert, en woningcorporaties daardoor schade ondervinden. De overeenkomstwas bedoeld als handreiking aan sociale huisvesters die massaal noodlijdende verzorgingshuizen overnamen. De deal geldt voor alle corporaties met verzorgingshuizen. Volgens Rietveld, die het door juristen liet uitzoeken, is de overeenkomst nooit opgezegd.
Neveneffecten
Hoewel Rietveld niet zal schromen om naar de rechter te gaan, vreest hij negatieve neveneffecten die weerslag op de hele sector kunnen hebben. “Als de overheid netjes betaalt, dan houdt iedereen vertrouwen in de sector”, aldus Rietveld in Trouw. “Maar als zij moeilijk doet, zullen corporaties, en banken niet meer willen investeren in de ouderenhuisvesting. Dat zou rampzalig zijn, want er zijn juist nu grote investeringen nodig.”
Een eventuele rechtsgang kan sowieso een kettingreactie in gang zetten. De Nederlandse woningcorporaties bezitten gezamenlijk 400 verzorgingshuizen, en samen zo’n 50.000 kamers. Als SOR in het gelijk wordt gesteld, zullen ook andere woningcorporaties naar verwachting hun schade op de overheid verhalen.
Brief
Een woordvoerder van Stef Blok, minister van Wonen, zegt op de site van Vastgoedmarkt dat de kwestie wordt meegenomen in een brief van Blok en Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, over het beleid voor verzorgingshuizen. Die brief gaat begin juni naar de Tweede Kamer. Tot woensdag, toen de overeenkomst met de corporaties ter sprake kwam tijdens een algemeen overleg van de Tweede Kamer, had Blok er volgens zijn zegsman nog niet van gehoord.