Een psycholoog en een psychiater die de geestelijke toestand van de van seksueel misbruik verdachte onderwijsassistent Stefan P. (27) hebben onderzocht, hebben hun advies tot tbs met dwangverpleging gehandhaafd.
Dat bleek maandag tijdens een pro-formazitting tegen P. bij de rechtbank in Amsterdam. De uit Huizen afkomstige P. zou onder anderen een aantal kinderen van een school voor blinden en slechtzienden van zorgverlener Visio hebben misbruikt.
Gedwongen behandeling
De beide gedragskundigen brachten hun advies al eerder uit. P.’s advocate Harriët de Kroon betwijfelt of haar cliënt een gedwongen behandeling moet ondergaan. P. heeft aan de onderzoeken meegewerkt en is bereid zich te laten behandelen. Vragen van De Kroon leidden niet tot een ander oordeel of advies van de deskundigen.
Officier van justitie Marije Römer meldde maandag dat de aanklacht tegen P. zal worden uitgebreid, na de aangifte van een jongen van ‘grooming’. Vrij vertaald komt grooming neer op het op internet verleiden van minderjarigen tot afspraakjes.
P. zou die tactiek ook hebben toegepast op Facebook en via Hotmail. Justitie in Amsterdam heeft bij beide bedrijven in de Verenigde Staten gegevens opgevraagd om dit te bewijzen. Van Hotmail kan de informatie elk moment binnenkomen, zei Römer, Facebook laat door een incomplete aanvraag iets langer op zich wachten.
Op 15 april wordt er nog een pro-formazitting in de zaak gehouden, vanaf 24 juni heeft de rechtbank in elk geval 4 dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling. Vooruitlopend daarop vroeg P. de rechtbank maandag al hem een twee kans te geven.
Aangifte
De zaak tegen de onderwijsassistent kwam vorig jaar juni aan het rollen door een aangifte van een jongen. Door onderzoek van de politie en verklaringen van P. breidden de verdenkingen zich daarna als een olievlek uit. P. zou zich niet alleen aan minderjarigen hebben vergrepen, maar ook aan meerderjarigen. Behalve op de school voor blinden en slechtzienden zou hij ook slachtoffers hebben gemaakt op onder meer een instelling voor verstandelijk gehandicapten. (ANP)