Aangezien Nederland hiermee internationaal gezien het eerste land is waar ervaringsdeskundigheid wordt geprofessionaliseerd als relevant onderdeel van de ggz, spreekt ZonMW van “een historische mijlpaal”. Bovendien wordt het kwaliteitssysteem door de beroepsgroep zelf geleid.
Behalve ervaringsdeskundigheid professionaliseren moet het kwaliteitssysteem ook de kwaliteit van het beroepsmatig inzetten van ervaringsdeskundigheid binnen de ggz waarborgen. Daarbij gaat het met name om zelfregiecentra, herstelacademies, teams voor ervaringsdeskundigen en wijkteams. Onderdelen van het kwaliteitssysteem zijn onder meer een beroepsstandaard, een register, een kwaliteitsstandaard en landelijke leerplannen van MBO-2 tot HBO masterniveau.
De projectuitvoering ligt in handen van het URC consortium, bestaande uit de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Phrenos en hogeschool Windesheim.
Marcella Hazenbroek - van der Burg
Beste lezer,
Met angst rond mijn hart plaats ik dit berichtje en deel ik mijn ervaring. Ik weet dat dit geen patiëntportaal is. Wel weet ik dat ik mensen zou kunnen helpen met mijn ervaring met roofbouw. Eenmaal burn-out moest ik werken aan executieve functies in ADL en in sociale interactie, emotieregulatie, impulsbeheersing, omgang met een angststoornis. Via opbouw van mentale en fysieke energie en emotionele weerbaarheid lukte het te reïntegreren. Mijn mooiste doel was om terug te keren in het werkveld, als fysiotherapeut. Dat kon alleen als ik een aantal dingen structureel zou veranderen. Gedragsverandering heeft me soms metaal en emotioneel op een dwaalspoor gezet. Nu werk ik voor mezelf, rekening houdend met mijn huidige belastbaarheid. Wat ben ik blij dat ik iedere keer een stapje heb kunnen zetten naar meer rust in mezelf en beter om kan gaan met (ireeele en/of belemmerende) gedachtepatronen.
Wellicht kan ik op een manier mijn bijdrage leveren.
Met vriendelijke groet,
Marcella