Minder zorg leidt voor zeventig procent van de mensen tot meer problemen. De zorgvraag verandert namelijk niet door aanpassingen in de AWBZ. Echter, een kwart van de mensen die nu begeleiding krijgt vanuit de AWBZ zal dit volgend jaar geheel verliezen. Van de overige mensen met begeleiding zal een deel minder zorg ontvangen. Dat blijkt uit het rapport van de Landelijke meldactie AWBZ.
Vervangende hulp
Gemeenten krijgen extra geld voor mensen die door bezuinigingen op de AWBZ-hulp bij de gemeentelijke zorgverlening moeten aankloppen. Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) maakt hier 130 miljoen euro voor vrij. Alleen mensen met een beperking of chronische ziekte die een matige of zware vorm van begeleiding nodig hebben, kunnen hierdoor nog een beroep doen op de AWBZ. Mensen met een lichte begeleidingsvraag moeten op zoek naar vervangende hulp bij de gemeente, school, familie en vrienden. Cliënten met een zware zorgbehoefte zijn ongerust over een mogelijke overbelasting van de mantelzorgers, aldus V&VN.
‘Gemeenten sluiten kinderen buiten’
Gemeenten ontwikkelen volgens Per Saldo, belangenvereniging voor pgb-houders, geen activiteiten voor kinderen met psychische problemen of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap. Per Saldo roept gemeenten op tot actie. Aline Saers, directeur van Per Saldo: “Te veel gemeenten doen niks omdat ze het te ingewikkeld vinden. Volwassenen, die eerst gewend waren met hun persoonsgebonden budget hun eigen zorg te regelen, mogen zich nu aansluiten bij het bestaande aanbod. Voor kinderen hebben gemeenten nog helemaal niets gedaan. Er zijn geen activiteiten die aan hun vraag tegemoetkomen. Zij hebben bijvoorbeeld behoefte aan begeleiding naar de voetbaltraining of naar de hobbyclub. Maar ook aan begeleiding thuis om broers, zussen en ouders te ontlasten. Het enige wat ze kunnen bedenken is de vrijwilligerscentrales. Maar die kampen met onvoldoende bezetting en kunnen de vraag totaal niet aan.”
Meldactie
Zeven cliëntenorganisaties hebben een meldactie georganiseerd waarbij mensen via internet en telefoon hun ervaringen met de nieuwe AWBZ-regels konden doorgeven. De vragenlijst van de meldactie is door 1550 mensen ingevuld.