Een aantal huisartsen uit Noord-Limburg en Noord-Holland weigeren een contract met VGZ te tekenen. Volgens de groep huisartsen wordt niet VGZ maar zij risicodragend.
Want wanneer de kosten stijgen boven het huisartsenbudget, zullen zij hun tarieven moeten verlagen. Dit wordt het ‘Duitse model’ genoemd en volgens de huisartsen leidde het daar al tot faillissementen. VGZ stelt daartegenover dat het meer investeert in huisartsenzorg dan landelijk is afgesproken. Als maximumtarieven niet kunnen worden uitbetaald dan probeert VGZ die te compenseren met toeslagen op verrichtingen, aldus een woordvoerster.
Verrichtingen
Daarnaast gaan de tarieven voor extra verrichtingen, zoals het plaatsen van een spiraaltje, omlaag. Volgens de huisartsen is dit contraproductief, want zij zullen vaker naar een duurdere specialist doorverwijzen. Volgens VGZ is het plaatsen van een spiraaltje precies zo’n verrichting waarop gecompenseerd wordt.
Onderhandelen
De huisartsen melden in Medisch Contact dat IHC de Zorgmakelaar is gevraagd om namens hun te onderhandelen. Maar VGZ wil niet meer met de huisartsen in gesprek. De overeenkomsten zijn dit najaar besproken, zo redeneert de verzekeraar. Toen heeft IHC geen input geleverd. VGZ zegt dat er dit jaar evenveel contracten zijn afgesloten als vorig jaar, maar de huisartsen ontkennen dit. De contracten betreffen de huisartsenzorg voor 440.000 verzekerden in Noord-Limburg en Noord-Holland. Het gaat om ongeveer tien procent van de huisartsen in de regio’s, met negentig procent is landelijke afspraken gemaakt.
Delict
De huisartsen lopen een risico, want als zij geen contract hebben dan blijft hun behandelverplichting bestaan. Maar een nota versturen geldt volgens de regels van de NZa dan als een ‘economisch delict’.