Van megafusie naar megafaillissement in slechts twee jaar tijd. Toen thuiszorgorganisatie Meavita in 2009 ten onder ging, kwamen 20 duizend mensen zonder werk te zitten en ongeveer 100.000 cliënten zonder hulp. Vakbond FNV beschuldigde de top van het bedrijf van wanbeleid en stapte naar de rechter. Die Ondernemingskamer doet maandag uitspraak, na jaren procederen.
Eén van de boosdoeners in de ogen van de FNV is Loek Hermans. De VVD-coryfee was voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Meavita. De toezichthouders grepen niet in toen het bestuur meer geld uitgaf dan er binnenkwam. Aan de TVfoon, bijvoorbeeld. Het bedrijf liet tienduizenden beeldtelefoons bouwen die aan de televisie moesten worden gekoppeld. Daarmee konden verzorgers op afstand spreken met cliënten. Maar de ouderen en chronisch zieken wilden dat helemaal niet, ze wilden dat iemand bij ze over de vloer kwam. Uiteindelijk werden slechts enkele honderden kastjes geplaatst.
Ook op andere manieren gaf Meavita veel te veel geld uit. Zo had het bedrijf 385 adviesbureaus en 1120 verschillende leveranciers ingehuurd. Al dat geld ging niet naar de zorg.
Veel te optimistisch
De Ondernemingskamer had eerder al onderzoek laten doen naar de gang van zaken. De conclusies kwamen in 2013 naar buiten. De onderzoekers wilden het woord wanbeleid niet in de mond nemen, dat lieten ze over aan de rechters, maar ze legden in ruim achthonderd pagina’s uit dat er veel mis was bij Meavita. Het College Sanering Zorginstellingen concludeerde in 2009 dat de thuiszorgorganisatie te weinig aandacht had voor de zorg en veel te optimistisch was over zijn kansen. “Men kon eenvoudig niet geloven dat het echt fout zou gaan”, aldus dat onderzoek.
Volgens de FNV zijn de medewerkers enkele tonnen misgelopen door het faillissement van Meavita. Zo konden ze fluiten naar opgebouwde vakantiedagen en vergoedingen voor onkosten en overwerk. Iedereen kon aan de slag bij de opvolgers van Meavita, maar daar “verloren veel medewerksters alsnog hun baan”, zegt de FNV. Met de uitspraak van maandag in de hand hoopt de vakbond de schade te kunnen verhalen op de vroegere bestuurders en commissarissen. (ANP)