OLVG-patiënten krijgen meer mogelijkheden om samen met hun behandelaar te kiezen voor passende zorg in hun eigen omgeving. Voorbeelden hiervan zijn de thuistoediening van chemotherapie en het thuis monitoren van hartfalen patiënten. Ook hoeven patiënten met simpele botbreuken sinds kort niet meer terug te komen voor controle op de gipskamer; zij kunnen met behulp van een zelf afneembare brace en de nodige instructies thuis herstellen.
Rust
Met de langdurige samenwerking met Zilveren Kruis komt er de komende jaren meer ruimte om deze initiatieven verder te ontwikkelen, zo stellen de twee partijen. “Deze meerjarenafspraken geven rust en helderheid”, stelt Jeroen van Roon, lid raad van bestuur OLVG. “We kunnen ons nu volop richten op het nog verder verbeteren en inrichten van kwalitatief goede, betaalbare en toegankelijke zorg voor onze patiënten. Hiervoor is samenwerking met huisartsen, vvt-organisaties en andere ziekenhuizen essentieel. Met de nieuwe afspraken krijgen we de ruimte om samen met onze zorgpartners de zorg voor onze patiënten optimaal in te richten.”
Transformatie
“Met dit meerjarencontract geven we invulling aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de transformatie van zorg in Amsterdam”, reageert Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop van Zilveren Kruis. “De organisatie van de juiste zorg op de juiste plek is een van de antwoorden op de toenemende zorgvraag en krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien zien we dat steeds meer verzekerden graag zorg ontvangen in hun eigen vertrouwde omgeving.”
hmcmanagement
Verplaatsing van de zorg betekent inschakeling van een of meer andere zorgverleners dan de verplaatsende zorgverlener. Dat vergt organisatorische, infrastructurele en financiële maatregelen bij alle betrokken zorgverleners (en niet te vergeten de zorgontvangers en andere betrokkenen). Zeer belangrijk ook is goede coördinatie en communicatie. Kortom, verplaatsing van zorg betekent ook spreiding van zorg met als consequentie toename van de zorgverleningscomplexiteit. Dat wordt nogal eens onderschat.