• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Peter Koopman

    “Mentale fitheid”, “werkdruk”, “burn out klachten”, “werkplezier” zijn vaak gekozen woorden om het gevoelen weer te geven. Als “koppen” gebruikelijk, maar toch wat onduidelijk. Bijvoorbeeld “werkdruk” staat voor “ervaren werklast”; werklast kan oa door “te veel, te moeilijk, in te weinig tijd, zonder passende spullen” beïnvloed worden. In de verpleegkundige en verzorgende praktijk zien we langdurig en te kort aantal collega’s in het werk beschikbaar! Door: te veel vacatures, te lage instroom, te hoog verzuim, te grote uitstroom. En “burn out”- klachten vormen (nog) geen erkende diagnose. Bij deeltijdfuncties is naast het werk de weekagenda gevuld met vele niet-functie gebonden opgaven/verplichtingen erc. Dus of deze klachten functiegebonden zijn is niet op voorhand duidelijk. Het is zaak om de Arbo- diensten in deze deskundig te laten adviseren en voorzichtig te zijn met deze “labeling”.

  2. Binjamin Heyl

    ”Minder werkdruk, meer zeggenschap houdt medewerker in de zorg”’, zijn zo van die kreten die niet meer zijn dan mooie reclame praatjes. Ga maar na: In de periode 1979-heden zien we hoe het beroep van de zorgprofessionals ”vakkundig” stap voor stap werd afgebroken. Het resultaat is bekend. Maar gelukkig dappere reclametaal uitslaan is er nog steeds.Mijn advies is dan ook: gewoon door blijven gaan met mooie reclamepraatjes blijven verkopen; meer applaudiseren voor onze zorghelden en nog veel meer veren in achterste steken en dan komt alles vanzef goed. Dat hiervoor duizenden mensen geofferd is helemaal niet belangrijk. En de ”centraal staande” patienten, clienten, bewoners en de overbelaste mantelzorgers, ach deze mensen gewoon opnemen in het ”reclamecircuit”, dat is alles. De beroepsverenigingen en vaklbonden van verpleegkundigen en verzorgenden zijn toch niet in staat, of daartoe niet bereid, eensgezind alleszins redelijke eisen te formuleren, laat staan af te dwingen. Zij vragen er zelf om dat met ze gespeeld en gedold wordt want zij zijn groot en ik is klein.