Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft een nieuwe selectieve dotterbehandeling ontwikkeld die in Nederland jaarlijks 200 levens kan sparen. Wereldwijd gaat het om 15 duizend patiënten. Vanwege het evidente belang zijn de bevindingen versneld gepubliceerd New England Journal of Medicine.
In Nederland vinden jaarlijks ongeveer 30 duizend niet-acute dotter interventies plaats. Een dergelijke behandeling is een kostbare ingreep en niet zonder gevaar voor de patiënt. Het Catharina heeft daarom een methode ontwikkeld aan de hand waarvan beter beoordeeld kan worden of een dotterbehandeling noodzakelijk is. “Wat we kort gezegd doen is dat we onderscheid kunnen maken tussen vernauwingen in de kransslagader die werkelijk gevaarlijk zijn voor patiënten en die profiteren van een dotterbehandeling en het plaatsen van een stent”, aldus cardioloog Nico Pijls op Radio1. “En vernauwingen die niet zo veel kwaad kunnen, waarbij het plaatsen van een stent alleen maar onnodig risico oplevert en extra duur is.”
Onderscheid
“Als we praten over mensen van vijftig en zestig jaar hebben de meesten wel een of meer vernauwingen van de kransslagader”, stelt Pijls. “Veel van die vernauwingen zullen niet veel kwaad doen. Sommigen wel, die leiden tot plotselinge hartinfarcten. In het verleden was het niet goed mogelijk om onderscheid te maken tussen de gevaarlijke en ongevaarlijke vernauwingen. Dus van lieverlee werden al die vernauwingen maar gestent.”
Onethisch
De afgelopen tijd hebben de cardiologen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven samen met collega’s uit Aalst in België en Stanford in de Verenigde Staten onderzoek gedaan onder 2000 patiënten naar de geavanceerde manier van dotteren. Uit het onderzoek is gebleken dat de nieuwe methode patiënten betere perspectieven biedt en leidt het tot lagere kosten van behandeling. De gezondheidswinst voor patiënten is zelfs zo veel beter, dat de studie halverwege al werd afgebroken. “De resultaten overtroffen de verwachting”, aldus Pijls. “Halverwege het onderzoek stond al vast dat de nieuwe methode niet alleen levensverlengend, maar ook kosten besparend werkt. Doorgaan met het onderzoek zou onethisch zijn naar de patiënten in de controle groep”.