Osira Amstelring heeft in eind 2009 een kritische verpleeghuisarts op non-actief gesteld en vervolgens ontslagen. Dat meldt Zorgvisie. Volgens betrokkenen bij Osira kent zijn ontslag echter andere gronden.
Wantoestanden
Verpleeghuisarts Ruud Lensen vertelt in Zorgvisie hoe hij al in 2009 bij managers, raad van bestuur en raad van toezicht melding maakte van wantoestanden. Zo constateerde hij dat op de locatie Sint Jacob lakens, washanden, handdoeken en kleren op de grond of in de wastafels lagen. “Cliënten lagen tot elf uur vaak nog in hun eigen urine of ontlasting”, aldus Lensen in Zorgvisie. “Verzorgenden dienden medicijnen veel te laat of niet toe.”
Intimidatie
Ook schoot volgens Lensen de bejegening van cliënten ernstig tekort. Verzorgenden lachten cliënten volgens Lensen uit, deden denigrerend over hen of intimideerden hen. Daarnaast zou er onder het perosneel sprake zijn van intimidatie. “Verzorgenden scholden elkaar uit. Een verpleegkundige die fouten aankaartte bij de locatiemanager, werd bedreigd met ontslag.” Toen de bedrijfstop niet ingreep, zou Lensen de klachten bij de IGZ hebben gemeld. Van een dergelijke melding kon de redactie dinsdag geen bevestiging van de IGZ verkrijgen.
Verbreken geheimhouding
Vanuit Osira klinken andere geluiden. Lensen zou zijn ontslagen om andere redenen dan zijn kritiek op tekortschietende zorg en de personele verhoudingen. Hij zou de afspraak over geheimhouding uit de vaststellingsovereenkomst bij zijn ontslag stelselmatig met voeten treden. Beide partijen zouden zijn overeengekomen om te zwijgen over de ware toedracht Lensens ontslag. De direct leidinggevende van Lensen stelt in Zorgvisie dat zijn ontslag niets te maken heeft met kritiek op de organisatie. Met het oog op een geheimhoudingsclausule bij Lensens ontslag, wil ze verder niets over de zaak kwijt.
Verscherpt toezicht
Osira Amstelring, dat verpleging en verzorging biedt aan ouderen en lichamelijk gehandicapten op 27 locaties in en rond Amsterdam, staat sinds half maart onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgens de IGZ is er sprake van structurele tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van zorg.