Een speciale korte mbo-opleiding als maatregel om het tekort aan kraamzorg op te heffen, is niet succesvol. Volgens de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) en vakbond Nu’91 is er deze zomer opnieuw onvoldoende kraamzorg. Dat meldt het AD.
‘Uitgewoonde kraamverzorgenden’
Vorig jaar zijn 1.300 vrouwen gestart met een speciale korte mbo-opleiding. De helft hiervan is al gestopt, zegt NBvK-bestuurslid Siska de Rijke. De komende drie jaar wordt een jaarlijks tekort van 2.000 kraamverzorgenden verwacht. Volgens de NBvK krijgen kraamhulpen in opleiding te snel veel verantwoordelijkheid en nauwelijks begeleiding. De Rijke in het AD: “Ze worden zo uitgewoond dat ze afhaken. Ze doen twee of drie gezinnen op een dag en krijgen soms een euro per uur of niets betaald.” Het lage loon en de werkdruk zijn de voornaamste oorzaken van het verloop in de kraamzorg. Bijna de helft van de kraamverzorgenden wil uit de kraamzorg stappen.
Voorzorgsmaatregelen voor tekorten
De kraamzorg treft alvast voorzorgsmaatregelen. Zo heeft Kraamzorg Rotterdam klanten laten weten dat zij voortaan nog maar drie uur, in plaats van acht uur, per dag zorg kunnen krijgen. De klanten hebben ook de mogelijkheid naar het Kraamzorghotel in Rotterdam-Noord of –Zuid. Careyn in Schiedam heeft een klantenstop afgekondigd. Volgens de overheid is de norm voor goede kraamhulp tussen 44 en 49 uur, het minimum is wettelijk vastgesteld op 24 uur.