Ziekenhuizen kunnen hun afval veiliger en goedkoper afvoeren. Dat stelt Eduardo van den Berg van Pharmafilter.
Van den Berg werd door Het Financieele Dagblad geïnterviewd in het kader van een serie over ‘grootse plannen’ voor 2012. Dit jaar wil zijn bedrijf de afvalhuishouding in de Nederlandse ziekenhuizen reorganiseren. Al 40 instellingen zouden interesse hebben getoond en ook ziekenhuizen uit Duitsland, Spanje en Canada hebben belangstelling.
Riool
Pharmafilter gebruikt het riool als afvoer voor al het ziekenhuisafval. Op de afdelingen deponeren medewerkers het afval in een zogenaamde ‘tonto’. Dat is in essentie een shredder. Het riool komt vervolgens uit in een gebouwtje buiten het ziekenhuis. Daar worden vast afval en water gescheiden. Vervolgens zuivert Pharmafilter het water, waarbij ook medicijnresten worden verwijderd. Het vaste organische afval wordt vergist tot biogas waarmee elektriciteit kan worden opgewekt.
Eerste exemplaar
Van den Berg ontwikkelde Pharmafilter voor het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, waar een eerste versie van het systeem ook draait. Volgens Van den Berg is deze wijze van afvalverwerking veiliger omdat er minder handelingen met potentieel besmettelijk materiaal uitgehaald hoeven te worden. Zo zijn de herbruikbare po’s in het Reinier de Graaf Gasthuis vervangen door biologisch afbreekbare po’s. Die gaan met inhoud en al in de ‘tonto’.
Kosten
De installatie kost 2 miljoen euro. Van den Berg verwacht dat instellingen dat in enkele jaren terugverdienen. De installatie is ook te verkrijgen volgens een leaseconstructie.