Minister Ab Klink van VWS mag bezuinigen op de salarissen van zelfstandige medisch specialisten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een kort geding dat de Orde van Medisch Specialisten tegen de bewindsman had aangespannen.
‘Terugloop salaris met 20 procent’
De specialisten vrezen er door de bezuinigingen twintig procent op achteruit te gaan. Zij vinden dat zij daarmee harder worden getroffen dan andere partijen in de gezondheidszorg. Maar de rechter is van oordeel dat het publieke belang voor dat van de specialisten gaat.
‘Algemeen belang’
De Orde, die de zaak aanspande, begrijpt het argument van het algemeen belang niet. “Dat is niet gediend bij gedemotiveerde specialisten en minder beschikbare zorg”, aldus voorzitter Willem van der Ham.
‘Bedreiging continuïteit zorg’
Dat omzetwisselingen horen bij het beroep van vrij gevestigde specialisten, om wie het gaat, krijgt weinig bijval. Bovendien vindt de rechter dat de zelfstandige ondernemers wel een daling kunnen dragen. Van der Ham: “Dat is grote lariekoek. Dit is geen risico van het vak.” Volgens hem lopen vooral jonge specialisten gevaar dat ze worden gekort op hun inkomen. “Dat brengt de continuïteit van de zorg in gevaar.”
Medisch specialisten
In Nederland werken 14.000 medisch specialisten, van wie de helft als zelfstandige. Het merendeel van de zelfstandigen noemt de korting van de minister onacceptabel. “Zij vinden dat de minister de rol van de specialist ondergeschikt maakt. De kans op acties is heel groot”, aldus Van der Ham. Hij spreekt van een zwarte dag.
ZN verheugd
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is verheugd over de uitspraak. Volgens de brancheorganisatie zijn de inkomens van de specialisten door fouten in het systeem de afgelopen jaren sterker gestegen dan de bedoeling was. Dat ging ten koste van de premiebetalers. Met de maatregelen van Klink kan het inkomen van medisch specialisten weer op het ‘normale’ peil worden gebracht, stelt ZN. De minister zei tevreden te zijn, maar wilde voor een uitgebreide reactie eerst de uitspraak lezen. Hij had het daarvoor te druk door een Kamerdebat over de Q-koorts. (ANP)