• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

 1. Frank Conijn

  Het spijt me zeer, maar ik vind dat het RIVM er een zooitje van maakt:
  .
  * “Op de intensive cares bleef het aantal opnames met 317 ongeveer gelijk.”
  FC: Dat klopt niet. Het dashboard op coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/intensive-care-opnames laat een heel duidelijk stijgende lijn zien. En als het wel zou kloppen, klopt de stelling dat alle seinen op rood (zijn gaan) staan niet.
  .
  * “Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is juist een fractie gedaald van 1,11 naar 1,07. Dit getal is gebaseerd op de situatie van 15 maart.”
  FC: Hiervoor geldt hetzelfde. In de periode 27/02 – 15/03 stegen de ziekenhuisopnames per dag, zoals te zien op coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/ziekenhuis-opnames. Dat getal is het enige accurate op die moment om de R mee te berekenen. Alle andere getallen zijn daar niet accuraat genoeg voor, want hebben last van een hele serie confounders. Daar kun je in theorie voor corrigeren, maar in de praktijk is dat vreselijk moeilijk, met behoud van accuratesse.
  .
  En dan weer dat adagium van je handen wassen. SARS-CoV-2 wordt nauwelijks via oppervlakten overdragen, zo blijkt uit een overzichtsartikel in Nature (nature.com/articles/d41586-021-00810-9). Dus waarom zouden we dan, hulpverleners uitgezonderd, zo vaak de handen moeten wassen? We schudden toch geen handen meer?
  .
  Verder geeft het RIVM er nog steeds blijk van lak te hebben aan de WHO en de Europese en Amerikaanse CDC’s. Terwijl die al vanaf vorig jaar juni dringend adviseren om een mondkapje te dragen als voldoende afstand houden niet mogelijk of wenselijk is, zwijgt het RIVM die dingen nog steeds dood.
  .
  Tot slot is de inentingsstrategie, die de facto wordt opgesteld door het RIVM, onderhand een fiasco geworden. Zie voor de onderbouwing van deze stelling twitter.com/FConijnGZO/status/1366975567027986433.

  • Frank Conijn

   Het doodzwijgen betreft de werkvloer, en de auto als daarin mensen van verschillende huishoudens zitten. Verder had onder het tweede punt “op dit moment” i.p.v. “op die moment” moeten staan.