• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

 1. Samen Zorgen Bureau

  Als plan A al haalbaar is en de woningen er wel komen, worden de (veelal oudere) mensen dan niet meer (serieus) ziek in die nieuwe woningen? Waar komen die professionele werkers dan vandaan? Waarschijnlijk is het sociale netwerk, wat een aantal mensen nu nog hebben, met het nieuwe huis naar de gallemiezen geholpen.
  Wanneer dringt het dan eindelijk door dat onze manier van zorgen voor de patiënt/ cliënt, dat langzaam maar zeker vanaf 1945 ontstaan is en steeds nadrukkelijker professioneel bepaald wordt, al langere tijd niet meer haalbaar is? In de komende jaren al helemaal niet meer.
  Het wordt hoog tijd dat wij werk maken van een nieuwe manier van zorgen (een ánder ziekenzorg systeem, een ander model) voor de zieke medemens. Waarbij de gemeenschap (multicultureel en zeker ook jongeren!) bij de zorg voor de zieke medemens, structureel betrokken wordt. En dat er evenwaardige zorg, vanuit de zieke medemens, diens naasten, de professionals én de gemeenschap (vrijwilligers) kansen krijgen om tot ontwikkeling te komen. Dat gaat (helaas nog) niet van zelf. Een Samen Zorgen Huis, een bijna ziekenhuis thuis, zou daarbij tot ontwikkeling gebracht kunnen worden en op veel plaatsen de samenleving, het samen leven, verbeteren.
  Experimenteren met een Samen Zorgen Huis, vraagt echter moed en durf van beslissers zowel in de zorg als in de politiek. Vanaf de begin jaren 80 van de vorige eeuw zijn bepaalde hospices zo ontstaan en hebben al lang hun verdienste aangetoond. Wat goed is voor stervende mensen kan ook goed zijn voor veelal oudere mensen die in de laatste jaren van hun leven in een draaideur met het ziekenhuis, of mogelijk in het verpleeghuis, terecht komen.
  Samen Zorgen in een Samen Zorgen Huis is zorg mét toekomst.
  Pieter van der Hooft, zorgarchitect en wijkverpleegkundige (niet praktiserend)