Om zijn visie op de langdurige zorg aan te scherpen start staatssecretaris Martin van Rijn van VWS op maandag 4 maart een tour door het hele land. Rond een symbolische ‘Tafel van Vijf’ gaat Van Rijn in gesprek met cliënten, zorgprofessionals en bestuurders.
In de gesprekstour door de twaalf provinciën staat de cliënt centraal. Van Rijn wil met name kennis nemen van goede voorbeelden waarbij zorg en ondersteuning beter, slimmer, sneller, en goedkoper wordt geboden. De opzet is elke bijeenkomst gelijk: er wordt begonnen met een rondleiding, daarna gaat de staatssecretaris in gesprek met cliënten, zorgprofessionals en bestuurders.
Symbool
De gesprekken hebben plaats aan de zogeheten Tafel van Vijf. Een symbolisch gebaar. De tafel is, van een stapel planken tot het eindproduct, gemaakt door cliënten van Aveleijn, een werkplaats in Enschede waar mensen met een verstandelijke beperking werkzaam zijn. Aan het eind van elke bijeenkomst schrijven de deelnemers een wens of zorg op de tafel. Zo ontstaat een tafel met uiteindelijk 60 wensen en zorgen, die allemaal worden meegenomen naar VWS.
Zelfredzaamheid
De tour start op 4 maart in Friesland, waar al enige tijd wordt gewerkt aan slimme oplossingen om de zorg zo dicht mogelijk bij de cliënt te organiseren. Het vergroten van zelfredzaamheid staat daarin centraal. De provincie Friesland, met het VWS-project Frieslab, en de gemeente Leeuwarden lopen hierin voorop. Frieslab is een project van het ministerie van VWS dat op basis van de praktijk ordening aanbrengt in zorg en welzijn en landelijk toepasbare modellen maakt. Naast Van Rijn schuiven wethouder Andries Ekharten directeur Rensina van der Velde van de stichting Mienskipssoarch, in Leeuwarden aan, alsmede Nynke Andringa, leider frontline team gemeente Leeuwarden en Sanja Bouman, programmamanager Frieslab.