De functie van wijkverpleegkundige wordt niet opgesplitst. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.
Van Rijn reageerde op vragen van SP-kamerlid Renske Leijten.
Knip
De staatssecretaris schrijft dat zorgverzekeraars garanderen dat er geen knip in de wijkverpleging komt, hoe er ook wordt ingekocht. De wijkverpleegkundige komt bij de mensen thuis en constateert wat nodig is, zowel medisch als op gebied van welzijn.
Segmenten
Brancheorganisaties Actiz en V&VN trokken eind augustus aan de bel omdat de wijkverpleging door de stelselwijziging van de langdurige zorg dreigt te worden opgesplitst. Zorgverzekeraars kopen wijkverpleging via twee segmenten in: S1 voor regelwerk en S2 voor directe zorg. Er dreigt de situatie te ontstaan dat de ene verpleegkundige deelneemt aan sociale wijkteams en coördinerende en regisserende taken heeft. De andere verpleegkundige komt bij de cliënten thuis en biedt persoonlijke zorg en de ‘handen aan het bed’. In verband met bijvoorbeeld het opstellen van zorgplannen, is het zeer onwenselijk dat twee verschillende personen de werkzaamheden verrichten, zo vinden de brancheorganisaties.
Inkopen
Maar het aandeel S1 in de totale kosten is 40 miljoen en S2 is goed voor 3,2 miljard. Dus een beperkt aantal aanbieders zal straks S1-werk gaan leveren. Van Rijn schrijft echter dat aanbieders van wijkgericht werken alleen een contract krijgen als ze ook persoonlijke zorg leveren. Maar andersom geldt dat niet. De staatssecretaris laat de zorgverzekeraars vrij hoe ze gaan inkopen.