De financiering van onderzoek naar ziekte en preventie is achtergebleven op de financiering van onderzoek naar gedragsproblemen. Pauline Verloove, ondermeer voorzitter van de commissie Kind en Ziekte van de Raad voor Gezondheidszorgonderzoek (RGO), pleit voor een verschuiving van de aandacht.
Kind en ziekte
Uit het RGO-advies ‘Kind en ziekte: onderzoek voor gezondheid’ blijkt dat er te weinig aandacht is voor het feit dat ziektes van kinderen tegenwoordig vaak een chronisch karakter hebben.
Geld voor preventie
Verloove stelt in een interview met Skipr dat zij vreest dat onderzoek en preventie in tijden van bezuinigingen nog verder onder druk komen te staan. “In de curatieve zorg gaan miljarden om. Daar wordt beheersing gevonden in tarieven en salarissen, niet in beperken van zeer kostbare zorg in termen van gewonnen (gezonde) levensjaren. Maar in de publieke gezondheidszorg, waar het ‘slechts’ gaat om miljoenen, wordt iedere cent omgedraaid.” Verloove heeft hier wel begrip voor; het is een kwestie van direct een leven redden tegenover voorkómen dat iemand later ziek wordt. “Maar op de lange termijn kun je dat als kortzichtig bestempelen. Misschien kunnen er beter nu een paar mensen dood gaan, om later een groot aantal mensen een langer en beter leven te kunnen bieden.”
Lees het volledige interview met Pauline Verloove.