Ruim twintig ziekenhuizen gaan dit jaar onderzoeken hoe vaak echtparen die een vruchtbaarheidsbehandeling willen ondergaan toch spontaan zwanger raken. Dit meldt de Volkskrant.
In de praktijk gebeurt het regelmatig dat stellen met een goede kans op een spontane zwangerschap toch met een ivf-behandeling beginnen. Deskundigen schatten in dat er jaarlijks 1700 ivf-behandelingen (3000 euro per stuk) en 3000 inseminaties (800 euro per stuk) plaatsvinden bij dergelijke stellen. Onderzoek van het AMC heeft uitgewezen dat bij een kans op zwangerschap 30 à 40 procent, een kwart van deze groep binnen een half jaar gewoon zwanger wordt.
Geldverspilling
Onnodige ivf-behandelingen betekenen niet alleen geldverspilling, maar kunnen ook leiden tot bijwerkingen en onnodige emotionele belasting. In de Volkskrant schat hoogleraar gynaecologie Didi Braat van UMC St Radboud dat er met een effectievere screening zeker 7 miljoen euro worden bespaard.
Online test
Om de kansen op een natuurlijke zwangerschap scherper in kaart te brengen hebben het AMC en het UMC St Radboud samen met internetbureau Virtual Affairs een online test ontwikkeld. Als de kans op een spontane zwangerschap boven de 30 procent ligt, wordt afgezien van ivf. Bij een lagere kans volgt een vruchtbaarheidsbehandeling. Als de internetmethode succesvol is, kan die in heel Nederland worden toegepast, zegt de Nijmeegse arts-onderzoeker Fleur Kersten.
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.