Zo’n zes ton hamburger- en kebabvlees uit Nederland is in Zweden uit de handel gehaald. ”We hebben een zogenoemde EHEC-bacterie gehad in onze vleeszendingen”, viel maandag te lezen op de website van het Zweedse distributiebedrijf Sven P.
Uit onderzoek bleek dat het vlees sporen bevat van de gevaarlijke bacterie. Het vlees was op dat moment al maanden op de markt, waardoor de helft van de besmette lading al verkocht was. Mogelijk zijn daardoor al 60.000 besmette hamburgers over de toonbank gegaan.
Herkomst
Het met de EHEC-bacterie besmette vlees komt van een vleesverwerker in Enschede. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maandag inspecties uitgevoerd bij het bedrijf Beimer Meat. Volgens de NVWA komt het vlees dat in Enschede verwerkt is van zes verschillende slachterijen in Hongarije, Polen, Letland en Groot-Brittannië. Die bedrijven kregen het vlees weer van verschillende boeren.
Er zijn volgens een woordvoerder geen aanwijzingen dat er ook besmet vlees in Nederland op de markt is gekomen. Wel is een deel van het vlees, dat naar Zweden is vervoerd, vanuit daar terecht gekomen in Finland en Spanje. Uit het traceringsonderzoek dat de NVWA samen met Beimer Meat heeft uigevoerd, blijkt dat het EHEC-vlees niet aan andere partijen is geleverd.
Wettelijke voorschriften
In een reactie laat het vleesbedrijf weten erg geschrokken te zijn van de commotie die is ontstaan. “De aanwezigheid van deze bacteriën kan ontstaan zijn door afwijkingen tijdens het slachtproces.” Beimer Meat benadrukt zich aan alle wettelijke voorschriften te hebben gehouden. De producten worden volgens het bedrijf verkocht met de duidelijke instructie dat deze door en door verhit moeten worden, dat is ook door het Zweedse bedrijf overgenomen op de verpakking. Beimer Meat gaat er daarom vanuit dat het vlees niet goed verhit is, want alleen dan kan de bacterie aanwezig zijn.
EHEC
De EHEC-bacterie is een variant van de relatief onschuldige E. colibacterie. De EHEC-bacterie kan opgelopen worden door onverhit vlees te eten of rauwe melk te drinken. Ook mensen die in aanraking komen met mest lopen het risico dat ze besmet raken met de bacterie. Mensen met een verminderde afweer, kinderen onder de 5 jaar en ouderen boven de 60 hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. (ANP/Skipr)
—
In Skipr magazine 4, dat half maart verschijnt, staat een uitgebreid artikel van NOS redacteur Rinke van den Brink over het gevaar van antibiotica-resistente bacteriën.