ACTUEEL

Friese megafusie loopt vertraging op

Friese megafusie loopt vertraging op

De voorgenomen fusie tussen de Antonius Zorggroep, Ziekenhuis Nij Smellinghe/Zorggroep Pasana en KwadrantGroep loopt drie maanden tot een half jaar vertraging op. De betrokken partijen hebben de fusiedatum opgeschoven van 1 juni naar 1 oktober, met een doorschuifmogelijkheid naar 1 januari.

De vertraging is onder meer te wijten aan het feit dat het boekenonderzoek meer tijd vergt dan voorzien, zo laat een woordvoerder van KwadrantGroep weten. Hetzelfde geldt voor de aanvraag bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA).

Ongerust

Volgens zakenzender RTL Z zorgt ook de kritische houding van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor problemen. RTL Z wijst in dit verband  op een brief van de IGZ aan bestuursvoorzitter Wouter van der Kam van de Antonius Zorggroep. Hierin laat de IGZ weten ongerust te zijn over het feit dat er wordt gewerkt aan een provincie brede fusie, terwijl de beoogde fusie tussen ziekenhuis Nij Smellinghe en Pasana nog niet eens is afgerond . “Een fusie voorbereiden, terwijl een andere nog niet is afgerond maakt de IGZ waakzaam”, citeert RTL Z uit de brief.

De fusie tussen Nij Smellinghe en Pasana had begin dit jaar afgerond moeten worden, maar de financiële problemen bij De Sionsberg, onderdeel van Pasana, gooiden roet in het eten. In april werd bekend dat het ziekenhuis in Dokkum over het boekjaar 2012 een verlies geleden van bijna 10 miljoen euro heeft geleden, bijna dubbel zo hoog als voorzien.

Positief

Met de fusie van KwadrantGroep, de Antonius Zorggroep en Ziekenhuis Nij Smellinghe/Zorggroep Pasana, door de betrokkenen aangeduid als KANS, ontstaat een zorgconcern met een jaaromzet van ruim een half miljard euro. Daarmee zou de KANS-groep in één klap tot de grootste zorgconcerns  van Nederland  gaan behoren. De  betrokken partijen erkennen dat de “fusievoorbereidingen weliswaar wat trager gaan, maar tot op heden positief verlopen wat de verwachting rechtvaardigt dat de fusie zal doorgaan”. Berichtgeving uit het AD als zou de fusie van de baan zijn wordt  met klem weersproken. “Dit is onjuist en niet op feiten gebaseerd”, aldus de woordvoerder van KwadrantGroep.

---

Onder het motto 'Navigeren in een nieuw zorglandschap' houdt Skipr op 20 juni een congres over de transitie van de langdurige zorg. Voor meer informatie, klik hier

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top