HRM

Laurens benoemt vier nieuwe leden raad van toezicht

De raad van toezicht van zorginstelling Laurens in Rotterdam heeft vier nieuwe leden. Met de komst van Helma van Grevenstein, Marian Grobbink, Peter Lamers en Lodewijk de Beukelaar bestaat de raad uit zeven leden.

De organisatie schrijft dat de rvt van Laurens sinds de crisis vorig jaar haar toezicht heeft geïntensiveerd. Rvt-voorzitter Pieter de Kort: "We hebben een bewogen jaar achter de rug. Op alle fronten tegelijk was het crisis. Het financieel economisch op orde brengen van Laurens viel samen met het verscherpte toezicht van de Inspectie van de Gezondheidszorg en de zware kritiek in de media. Beide leden van de oude raad van bestuur zijn afgetreden."

Toezicht

De inspectie stelde het verscherpt toezicht eind juli 2016 in naar aanleiding van problemen met onder meer de medicatieveiligheid, het melden van calamiteiten, het cliëntdossier, vrijheidsbeperking en de analyse van incidenten. Eind maart beëindigde IGZ het verscherpte toezicht, nadat Laurens volgens de inspectie "voortvarend met de gevraagde verbetermaatregelen aan de slag was gegaan".

De onder verscherpt toezichtstelling vormde de climax van een problematische periode voor de zorginstelling. Eerder kwam Laurens onder vuur te liggen door vermelding in de lijst van elf slechtst presterende zorginstellingen. Voor bestuursvoorzitter Ids Thepass was dit samen met de hierdoor ontstane publieke ophef in juli 2016 reden om op te stappen. Naast Thepass legden ook directeur bedrijfsvoering en voormalig bestuurder Marc Scholten en directeur thuiszorg Heleen Post hun functie neer. Ook financieel zat de Rotterdamse zorgaanbieder in de hoek waar de klappen vielen. 

Voorzitter

De functie van Thepass wordt sinds zijn vertrek op interim-basis overgenomen door Vincent Maas. De sollicitatieprocedure voor de nieuwe bestuursvoorzitter is inmiddels gestart, laat Laurens weten. De raad van toezicht verwacht dat de nieuwe voorzitter in januari 2018 aan de slag gaat. Tot die tijd blijft Maas aan als interim-bestuursvoorzitter.

Maas heeft tijdens zijn interim-voorzitterschap Laurens weer op de rails gezet, schrijft de organisatie. De Kort: "Als raad van toezicht hebben we het afgelopen jaar stevig ingegrepen op het gebied van financiën en kwaliteit. We hebben ook samen met een hoogleraar Governance ons eigen handelen kritisch onderzocht. Vervolgens is een nieuwe koers ingezet. Daarbij zetten we in op meer toezicht." Dat betekent onder meer dat de rvt-leden veel intensiever onderling contact hebben en vaker met medewerkers in gesprek gaan. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top